Christoffer Carlsson, Levande och döda


”Det var någon som ville ta död på pojkarna från Skavböke.”

Så sa man i trakten, efteråt.

Vid 1990-talets slut hägrar vuxenlivet för en grupp pojkar i den halländska byn Skavböke. Men så inträffar någonting: en av dem bestämmer sig för att ge sig av, en annan hittas ihjälslagen och snart mister ännu en livet. I polisutredningen återkommer ständigt två namn, Sander Eriksson och Killian Persson.

En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och det har återigen blivit farligt därute i Skavböke. Vidar Jörgensson vid Hallandspolisen söker efter den skyldige, men i de ljusa sommarnätterna har gränser börjat upplösas och underliga gestalter träder fram ur skuggorna. Porten mellan de levande och döda har öppnats.

LEVANDE OCH DÖDA är en berättelse om skuld, uppbrott och nåd. Det är den tredje delen i en svit med kriminalromaner från Halland.

Christoffer Carlsson

Christoffer Carlsson, född 1986 i Halmstad, är doktor i kriminologi och författare. Han fick stor uppmärksamhet för romankvartetten om Leo

Junker. Den osynlige mannen från Salem belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2013. Järtecken kom ut i mars 2019 och blev Carlssons definitiva genombrott. Levande och döda är den tredje boken i Hallandssviten, där även Brinn mig en sol (2021) ingår.

Recension

Anders Kapp har läst och recenserar Levande och döda.

”Högtidsdag i spänningslandet”

Äntligen är det dags för Levande och döda, den tredje boken i Christoffer Carlssons svit av berättelser från hans egen uppväxtbygd i Halland. Utöver platsen och det den bär med sig har de få saker gemensamt, de är ovanligt fristående, svit är ett bättre ord än serie även om det dyker upp några enstaka personer i flera böcker är de inte alls bärande. Det finns en del annat som återkommer; det är berättelser som utspelar sig över relativt lång tid, det är flerdimensionella texter som rör sig från det mest personliga, vad är det som över tid kan forma människor, på gott och ont, över familjerelationer och mindre gemenskaper hela vägen till det mycket allmänna, samhällsförändringar i Sverige under de senaste decennierna. Och så har de naturligtvis Herr Carlsson själv gemensamt, en person som totalt saknar förmågan att skriva dåligt, så det infinner sig naturligtvis en ivrig förväntan när det finns en ny text från honom att läsa. Centrum för den här berättelsen finns i Skavböke, en by två och en halv mil nordost om Halmstad. Den artonde december 1999 hittas artonårige Mikael Söderström ihjälslagen i en bil, tidigt en kall morgon efter en fest tillsammans med jämnåriga. Det kommer att dröja decennier innan det står klart vad som egentligen hände den natten, om ens då.

Läs hela recensionen här.

1 kommentar på “Christoffer Carlsson, Levande och döda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *