Karin Härjegård, Sömmerskan och friheten


Livet har blivit ljusare för Helena, som tog sin tillflykt till Härjedalen när hennes liv kraschade. Nu gräddar hon våfflor i det mysiga våffelbruket om dagarna, men hon längtar efter mer. Och så får hon upp ögonen för det gamla gula huset, där Hilda – kvinnan som förr i tiden drev våffelbruket – en gång bodde. Men vem var Hilda egentligen?

I början av 70-talet lever Hilda och hennes man på den stora gården i Fjällnäs. Men äktenskapet är inte lyckligt, och det enda som håller Hilda vid liv är våffelgräddningen och mötet med gästerna. Det hon helst av allt vill göra är att sy.

När ett filmteam från Stockholm plötsligt dyker upp, och Hilda lär känna skådespelarna och de andra i produktionen, vänds allt upp och ner. Har Hilda det mod som krävs för att våga förändra sitt liv?

Sömmerskan och friheten är en vacker feelgoodroman med sorgkant, och den fristående uppföljaren till Karin Härjegårds succé Kallbaderskan bland fjällen.

Författaren

Karin Härjegård bor med sin man Leif, en tonårsdotter Ida-Maja och hunden Gillis i fjällvärlden, i byn Duved. Hon är författare till 6 böcker. ”Kallbaderskan bland fjällen”, släpptes i april 2022, och som blev utsedd till Årets Feelgood.

Juryns motivering löd: ”En djupt berörande historia, oförutsägbar och med hög densitet. Romanen tar genren ett steg vidare och utmanar kategorins gränser. Men precis som en riktigt bra feelgood fyller den till sist läsaren med hopp och tron på att förändring är möjlig. Författarens komplexa, färgstarka och högkvalitativa berättelse lämnar ett starkt avtryck.”

Karins senaste bok, som släpptes i mars 2023, heter ”Sömmerskan och friheten”.

Karin skriver också sångtexter, noveller, poesi och psalmer, samt sysslar med berättande och musik. På halvtid är hon fjällpräst i Svenska kyrkan, Åre.

Recension

Caroline har läst Sömmerskan och friheten. Det här är hennes recension.

Känslan slår mig omedelbart: vilken delikatess till roman! Un-der-bar!

Så. Vi möter två kvinnor, Helena och Hilda, som med ett sekelskifte sig emellan för alltid förenas i det våffelkafé vars gräddande doft lägger sig som ett lock över fjälltopparna. Och som båda två, där mellan fjällheden, över hoptvinnade småvidebuskar, och gräddkladdiga tallrikar både när och nöter en oändlig längtan efter något större, något mer och som söker modet att våga. Det är drömmar som hukar sig i midsommaraftonens morgon och mod som plötsligt slår rot inuti själar som vill blomstra. Snötäckta fjäll möter svårmodets dalgångar och livets avigsidor ställs mot bryderiernas räta. Med en penna som fångar livet och kärlekens omöjlighet är här en berättelse som plåstrar varje livs(k)val och ger vingar åt stukade drömmar. Som en hållplats för själen och ett landskap som lika delar förfriskar som förundrar. En läsupplevelse som snuddar hjärtat!

Det är rart och roligt i samma andetag. Lika delar varmt och alert som mångbottnat i livets alla väderstreck. Jag fnissar av behag, förundras över friheten som bor i förändringens vindar och fångas av en helhet som alltigenom sprakar av berättarglädje. Åh!

Författaren är en fena på att förena själva livets friktion med ljuvaste fiktion. Tonen är varm, tilltalet varsamt och takten vaggar läsaren till en härlig feelgoodrytm. Det är mångbottnat, mysigt och måste-läsning. Och ja, fasligt fint!

Hmprf. Försöker febrilt tömma tankarna och återvända till den verklighet som kallas nu.  

Sömmerskan och friheten är en lika delar varm och levande pärla till feelgoodroman om modet att våga välja nya vägar i livet och friheten som bor i att följa sitt hjärta. Och om kärlekens förunderliga vägar, såklart. En läsupplevelse som både kramar hjärtat och kittlar själens tår – jag njutryser till sista punkt. Kort sagt en roman som tar udden av allvaret i vardagens brus samtidigt som den får tankarna att snurra och själen att fladdra utan slut. Och, om det inte framgick: den är övermåttan underbar!

1 kommentar på “Karin Härjegård, Sömmerskan och friheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *