Augustin Erba, Det gula ljuset

För trettonåriga Wilma är livet en enda mardröm. Nyss bodde hon på Södermalm i Stockholm, var populärast i klassen och bäst på handvolter. Nu har hennes hopplösa föräldrar bestämt sig för att flytta till Göteborg. Och som om inte det vore illa nog blir hon avskydd av sina nya klasskompisar.

Sen är det förstås det bortglömda växthuset i familjens trädgård, där ödlan bor. Men varför säger alla andra att det är en katt? Och varför växer ödlan så förskräckligt snabbt?

Det gula ljuset är den första delen i Augustin Erbas spänningsserie för unga, där vårt universum inte är det enda och där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar?

Författaren

Augustin Erba bor i Stockholm. Han är författare och journalist, förläggare och förlagschef på Piratförlaget. Han har tidigare skrivit romaner för vuxna. Ensamhetens broar, Blodsbunden, Snöstorm och Den unge Walters lidanden. Augustin Erba är nu aktuell med Det gula ljuset, som är första delen i trilogin Den förlorade staden.

Recension

När jag blev erbjuden att läsa Det gula ljuset av Augustin Erba så tvekade jag först, men med tre tonåringar i familjen så tänkte jag om. Jag läste själva massor av ungdomsböcker för över 50 år sedan och höll mig också uppdaterad för 25–30 år sedan när mina egna barn var i den åldern. Därefter har jag inte så stor koll på den åldersgruppens topplistor och popularitet.

I mitten av april gjorde Susanne Holmlund, reporter på Sundsvalls Tidning ett intressant reportage om unga vuxnas läsvanor. I samspråk med Annie Westin som är en av dem som sprider läsglädje i vår lokala bokhandel konstaterade de att ”Unga läser igen tack vare Book Tok”. Ann har upptäckt att hennes kompisar köper fler böcker, de diskuterar också litteratur och läser på rasterna i skolan. Bokhandelns engelskspråkiga hylla lockar i dag många unga och YA-böcker (Young Adults) är populära bland högstadie- och gymnasieeleverna.

Lästrenden bland unga vuxna går nu uppåt och även om Book Tok är en stor orsak till det så behöver läsintresset ha näring redan under barn och ungdomstiden. Mycket av det här ligger på oss vuxna och när vi inte längre kan sitta med och läsa för barnen så blir alternativet att lyfta och sprida information om intressanta böcker.

Det gula ljuset av Augustin Erba

”En sekund i grottan är 192 sekunder i Göteborg. Eller ungefär tre minuter.”

Wilma är 13-år och tvingas mot sin vilja att flytta med sin familj från Södermalm i Stockholm till Hisingen i Göteborg. I Stockholm var hon populär bland sina kompisar men i den nya skolan får hon ett helt annat bemötande. Hennes bror Albert som fått börja en annan skola trivs bra och Wilmas mamma och bonuspappa har fullt upp med att finna sig till rätta på arbetet och bland stadens ”finare familjer”.

Under skoltid drar sig Wilma mer och mer bort från sina plågoandar och planerna om att rymma tillbaka ”hem till Stockholm” tar sakta form i hennes huvud. Plötsligt förändras allt när Wilma upptäcker någonting både skrämmande och intressant i det växthus som tillhör familjens nya boende. Bland krukor och flaskor med växtnäring ligger ett par runda glasögonen och när hon tar på sig dem är alla planer på att rymma som bortblåsta. Framför sig ser hon gula punkter i mörkret, som djurögon men ändå inte och en parallell värld öppnar sig för henne. Är det en drake hon ser eller är det kanske bara grannens katt? Tankar kring vetenskap får en fokuserande roll och hon börjar utforska ett universum som hon inte tidigare känt till.

De korta kapitlen är en fördel om vuxna och barn vill läsa tillsammans och dela upp läsningen. Vilket jag gjort många gånger med både barn och barnbarn när de inte varit så läsvana. Här finns många viktiga ämnen att lyfta och som kan ge näring till viktig och intressanta diskussioner. Överbeskyddande föräldrar, syskonrelationer, mobbing och trakasserier under skoltid, skuldkänslor, kamratskap, vuxnas attityder, en förälders frånvarande och den fruktansvärda trenden med mobilfilmning. Här uppstår många moraliska dilemman där det inte alltid är så enkelt att hitta ett svar om rätt eller fel. Det okända och övernaturliga ger en kittlande spänning som även jag som vuxen kan känna av, en spänning som ibland blir obehaglig men jag har svårt att tro att den skall bli skrämmande för barn i 9–12 års ålder.

De naturvetenskapliga inslagen är intressanta. Är det universum vi känner till bara en av många parallella världar, eller är vi en del av ett multiuniversum. Jag som inte är så insatt i vetenskap och färder mellan parallella verkligheter har lite svårt att hänga med i tideräkningen. En parallellt förskjuten tid verkar komplicerad, men det jag ändå förstår är att bara en tid i taget kan ses. Barn och vuxna som är mer intresserade av science fiction och dess subgengrer har säkert lättare att förstå den alternativa verkligheten och de olika dimensionerna.

Jag ser språket som anpassat för yngre läsare, men eftersom jag är kvar i Astrid Lindgrens och 90-talets barn och ungdomsböcker så skall jag inte reflektera mer kring den delen. Det som stör mig i boken handlar om fest och alkohol. Även om det ingår både i vardag och helg för många barn och ungdomar så riktar sig boken till åldrarna 9-12 och de borde slippa det ämnet här och istället underhållas. Kanske mossigt synsätt från mig men det står jag fast vid.

Bokens cliffhanger bör locka många till fortsatt läsning av del två i serien Den förlorade staden om Wilma som flyttat från Stockholm till Hisingen i Göteborg, en plats där ingenting är som det verkar vara. Del två heter En gömd värld och kommer i september 2023.

”Nu kan ingenting gå snett. Det stora djuret, det som frustade så högt, men som jag aldrig såg, är säkert inte kvar. Det kanske till och med var inbillning.”

En oförutsägbar historia som kan roa både barn och vuxna. 

Maus Granholm
@Basilica55

1 kommentar på “Augustin Erba, Det gula ljuset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *