Bokhandeln bakom kulisserna – Vi måste ha Kingen!

Lennart Bergström 2023 05 19

Programgruppen för Svenska Deckarfestivalen har planeringsmöte för festivalen i november. Några deckarnördar sitter runt ett konferensbord. Kaffemuggar och en uppskuren vetelängd på bordet.

– Vi måste ha en riktigt bra dragare i år på deckarfestivalen, utbrister någon.

– Vem skulle det vara, som är superkänd och har skrivit en spänningsroman? Som dessutom vill göra sig besväret att komma till Sundsvall i mörka november.

– Jag vet! Utbrister någon. Stephen King! Han är störst, bäst och en riktig King! Många av hans böcker har legat på bästsäljarlistorna och det sägs att hans böcker ha sålts i över 350 miljoner ex! Han kommer dessutom med en ny bok på svenska i september, som heter Holly. Dessutom är det en biografi om honom på gång skriven av Hans-Åke Lilja, som är en av världens ledande experter på Stephen King och som har läst hans böcker i över 40 år. Det kan vi göra ett par seminarier av.

– Aldrig i livet att han vill komma till Sundsvall, Dessutom vet han nog inte ens var Sverige ligger och allra minst Sundsvall!

Mötet fortsätter dock i god anda efter att man kommit överens om att bjuda in Stephen King till höstens festival.

Början på det hela

I början av 2010-talet kom jag på att det inte fanns någon litteraturfestival i Sverige inriktad på spänning, medan det i Europa fanns många, även i våra grannländer. Med tanke på att Sverige blivit så känt för sina deckare redan på 50-talet med bl a Maria Lang, Pär & Maj Sjöwall och senare Henning Mankell, Liza Marklund och Stieg Larsson. En genre som har kommit att kallas Swedish Noir. Har genren inte varit ”fin” nog för att hyllas med en festival?

Tanken blev verklighet när jag fick Maj Sjöwall, Arne Dahl, Anders Roslund, Börge Hellström, Jonas Moström och Viveca Sten att ställa upp på att delta i en deckarkväll i Stadshusets Spegelsal den 10 oktober 2012.  Fullkomlig succé med 350 åhörare i en fullsatt salong. Det blev starten på Svenska Deckarfestivalen. Swedish Noir har flyttat in i de fina salongerna. Sedan har det rullat på varje år, även under pandemiåren, och utvecklats från en kväll till numera fyra dagars aktiviteter.

Ganska snart insåg jag att jobbet med att driva en festival kräver en större organisation med fler händer och pannben. Därför bildade jag och några andra nördar en ideell förening, Svenska Deckarfestivalen, som nu äger och driver festivalen. En föreningsstyrelse som sköter formalia och sätter upp riktlinjer och ger uppdrag till en projektorganisation att genomföra festivalen. En organisationsform som har fungerar väl genom åren. Eftersom det är en förening kan man vara medlem och just nu är det ett sjuttiotal medlemmar. Det är projektorganisationen med ett 20-tal personer som under året jobbar med förberedelserna inför festivalen och sedan själva genomförandet. Alla är ”deckarnördar” och jobbar helt ideellt. Projektorganisationen leds av en projektledare, som till sin hjälp har flera arbetsgrupper som jobbar med olika frågor.

Från festivalen 2012: fr v Arne Dahl, Maj Sjöwall och Anders Roslund

På gång med den tolfte upplagan av festivalen

I förra veckan hade vi ytterligare ett projektmöte. Det är knappt ett halvt år kvar till festivalen, som vi i år genomför 15-18 nov. Lång tid kan man tycka, men inte alls så! Ett jobb som måste prioriteras under vinter och vår är att rekrytera författare till festivalen och det är här jag kommer in, som del av Författargruppen. De utländska författarna måste man kontraktera år i förväg. Jag har ett brett nätverk av förlag och författare som jag utnyttjar för att hitta de mest intressanta som vi vill ha.

Ja, hur blev det med toppnamnet Stephen King?

Man kan varken ringa honom direkt eller mejla, hemligt allt. På hans hemsida står det att ”We do not handle interview requests through this website”. Tågordningen blir då att gå genom hans svenska förlag. Min kontakt på förlaget mejlar Kings agent, som sorterar, prioriterar och vidarebefordrar inkommande förfrågningar. Om King verkligen svarar eller om agenten tar ett eget beslut att svara vet man inte.

Men svaret kommer ganska snabbt, ”Stephen does not do any interviews at all, in principle. We therefore thank you for your request, but the answer is no.”

Det var nog agenten som svarade.

Men man kan inte deppa ihop för det

Jag kunde på mötet meddela den vansinnigt glada nyheten att Elizabeth George gärna deltar. Men eftersom hon bor på Amerikas västkust blir det på video. Men det är stort att hon vill vara med.

En författare, som vi gärna vill ha som deltagare i höst är Luciane Andrev. Problemet är att hen vill vara anonym! Den information hen släpper om sig själv är att hen är född i slutet av 60-talet och har spelat ledande roller inom näringslivet på marknader i Nordamerika, Europa och Asien men även inom politiken och i mediavärlden. Hen verkade under flera decennier på olika positioner inom Wallenbergsfären. Hen kom 2022 ut med boken Utan gränser, som är en thriller. En uppföljare kommer i början av november, De extrema. Vi diskuterade att göra en videointervju med hen med röstförvrängare och med bild bakifrån. Det tyckte vi alla lät som ett spännande inslag i festivalen.

Vi var alla överens om att Camilla Grebe förtjänar en plats på festivalen med sin nya bok, Lånaren, som släpps 12 juni. Hon skriver denna bok tillsammans med sin son, Carl-David Pärson. Problemet är dock att Camilla bor i Portugal och Carl-David i USA. Han pratar dessutom bara engelska. Hmm. Verkar lätt orimligt att flyga in dessa två till Sundsvall bara för en kväll. Kanske en live videointervju med dessa båda? Vi funderar vidare i gruppen.

Mötet fortsatte med mindre komplicerade bokningar. Islands stolthet, Lilja Sigurðardóttir, flyger in till Sundsvall. ”Bra där”, sa gruppen. Hon har bott några år i Sverige i sin ungdom, så hon kan nog lite av språket fortfarande.

”Kommer Håkan Nesser?” frågade någon i gruppen, när hans namn kom upp på listan. Han var åtalad för skattebrott och riskerar 2½ år i finkan. Vi får väl se hur det går, sa vi. Men i dag kom beskedet att Tingsrätten friat honom på alla punkter. Han kommer alltså.

Så tuggar vi på hela kvällen. En snabb sammanräkning innan vi går hemöver visar att vi har ett tjugotal författare någorlunda klara och en handfull som vi jobbar vidare med.

Det blir en festival även i år. Den 12:e i ordningen.


Bokhandeln bakom kulisserna

Tidigare artiklar i serien

Ungdomarna har hittat till bokhandeln

60 restauranger men ingen skobutik

Varför har vi två namn och en liten framtidsspaning

Hur har vi hamnat där vi är i dag?

Inventering

Bokformatet utvecklas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *