Carin Hjulström, Med döden som gäst

Stjärnskådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton driver plantskola i idylliska byn Säbyholm. Sommaren inleds med att Upplands-Bros rikaste man bjuder in hela bygden till invigningen av en lyxig eventlokal, inrymd i en lada intill Mälaren – samma lada som kommunen lovat byborna att få som hembygdsgård. Morgonen efter kalaset hittas en ung man död i ett dike. Lokalpoliserna Olle och Rita får utredningen på sitt bord och som vanligt dras även Siri in.

Anton har alltid undrat vad som hände hans föräldrar när de försvann på Kilimanjaro för drygt tjugo år sedan. Han och flickvännen Cecilia vill ta reda på mer och beger sig i denna fjärde bok i serien till Tanzania, där bilden av vad som hände sakta växer fram. Den senaste delen i serien, julberättelsen När snön faller vit, kom enbart ut i digital utgåva.

Carin Hjulström

Carin Hjulström är förutom författare även journalist, manusförfattare och programledare. Hon har lett flertalet tv-program och skriver regelbundet i ett flertal tidningar. Hösten 2009 bokdebuterade hon med Finns inte på kartan. En rad omtyckta romaner har därefter avlöst varandra och vunnit en stor och trogen läsarskara. Carin har blivit känd för sina varma, humoristiska och mycket mänskliga berättelser med teman som sträcker sig från brutala politiska mord till trevande nätdejting och cosy crime.

Recension

På sätt och vis rätt obegripligt men en del förklaringar dök upp när jag hade förmånen att få träffa författaren på en scen under Stockholms bokhelg för några dagar sedan. Den där glada intelligensen glittrande i ögonen berättar något om hur det kan komma sig att hon lyckas fylla godispåsen med så många och helt olika sorters praliner och dessutom på ett sätt som varken blir kaotiskt eller låter de olika smakerna att skära sig mot varandra. Carin Hjulström har en fantasirikedom som är få andra förunnad och i nya Med döden som gäst kan vi som läsare glädjas åt alla dessa karameller. Det är fjärde delen i serien Säbyholms gröna fingrar (plus en julberättelse); en fusion mellan Midsomer och Christie, mellan pusseldeckare och äventyrsberättelser, en vandring i natursköna omgivningar med slott och hästgårdar nordväst om Stockholm men också en spännande utflykt till berget Kilimanjaro i Tanzania, möten med fascinerande och udda karaktärer, inte minst familjer i skriande behov av släktskapsutredningar för att få reda på hur de biologiska sambanden egentligen ser ut. Alla som ger sig in i denna text kommer snart att känna hur ett förtjust leende breder ut sig över ansiktet.

Fortsätta läsa Anders Kapps recension här.

1 kommentar på “Carin Hjulström, Med döden som gäst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *