Irene Vallejo, Papyrus – om bokens födelse i den antika världen


Långt innan böcker massproducerades var de gjorda av vass från stränderna längs med Nilen, de var värda att kämpa och dö för. På en resa längs Alexander den Stores slagfält, under vulkanen Vesuvius utbrott, vid Kleopatras palats och platsen för mordet på Hypatia, berättar den prisbelönta författaren Irene Vallejo om spänningen i den litterära kulturen i den antika världen och de heroiska ansträngningar som gjordes för att denna imponerande tradition skulle fortsätta.

Genomgående vävs fascinerande berättelser om spioner, skriftlärda, bibliotekarier, bokhandlare, författare och statsmän vars rika och ibland komplicerade engagemang med det skrivna ordet har anmärkningsvärda likheter med världen idag.

Vallejo tar oss till bergiga landskap och det brusande havet, till huvudstäderna där kulturen blomstrade och längst bort där kunskapen hittade sin tillflykt i kaotiska tider. I denna svepande rundtur i böckernas historia blir den antika världens under till liv och längs vägen upptäcker vi det skrivna ordets unika kraft.

Irene Vallejo

Irene Vallejo, född 1979, har skrivit romaner, noveller och essäer och är kolumnist i El País. Vallejo har tilldelats flera priser för den internationellt hyllade Papyrus. Boken blev en stor kritiker- och försäljningssuccé i Spanien och har sedan sålts till mer än trettio länder.

Sagt om boken

”Å, vilken ljuvlig bok det här är!”

Yukiko Duke, Vi läser

”Den mest lärda, mest underhållande och djupsinniga historien om bokens tillblivelse och dess vandring genom seklerna.”

Theodor Kallifatides

En gång i tiden var varje bok ett unikt objekt. Faraoner och kungar skickade bokjägare ut i världen för att finna de eftertraktade verken som sedan samlades som skatter i biblioteken. Den internationella succén Papyrus berättar hur boken uppstod i den antika världen, från Alexandria till Rom, från muntliga berättelser till de papyrusrullar som lade grunden till västvärldens kultur. Irene Vallejo har skrivit en bok som är en hyllning till böcker och läsning, men framför allt en fascinerande och personlig kulturhistoria om det skrivna ordets märkvärdiga tillkomst.

1 kommentar på “Irene Vallejo, Papyrus – om bokens födelse i den antika världen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *