Maria Wensund, Tillbaka till Hemsjö

Maria Wensund, aktuell med sin debutroman ”Tillbaka till Hemsjö”, har skaffat filmkontrakt på egen hand innan boken ens har släppts, och hon har redan skrivit klart uppföljaren. Men Maria hade aldrig drömt om att bli författare.

Romanen handlar om Bodil, en 81-årig kvinna som har beslutat sig för att livet inte är värt att leva längre. Hennes make och vänner har gått bort, och hennes trogne följeslagare Bosse, en svart labrador, är också på sin sista tid. Bodil har samlat piller i en burk som väntar i badrumsskåpet. Men innan hon tar dem vill hon återvända till Hemsjö, sitt barndomshem som hon inte har sett på över sex decennier, för en sista sommar.

Maria Wensund flyttade till den lilla byn utanför Alingsås för fyra år sedan. Trots att hon hade ett hektiskt arbetsliv och tre hästar att ta hand om fanns det ingen tid för drömmar om att bli författare. Hon hade knappt läst en bok sedan hon var tretton år gammal.

Men skrivandet började som ett löfte till en tolvårig pojke hon hade träffat i sitt tidigare arbete. Pojken hade en gripande historia och Maria lovade att skriva ner den. Under pandemin bestämde sig Maria för att börja skriva, trots att hon inte hade någon erfarenhet av det.

Maria började lyssna på ljudböcker och författarpoddar för att lära sig mer om skrivandets konst. Även om boken om den tolvåriga pojken aldrig blev antagen till publicering hade Maria upptäckt något. En bild av Bodil och Bosse, som kom gående längs grusvägen, dök upp i hennes huvud, som i en film. Bodil fångade hennes uppmärksamhet.

”Tillbaka till Hemsjö” skrevs på tolv veckor. För att få uppmärksamhet från förlagen ringde Maria röstskådespelaren Anna Maria Käll, som hade läst in hennes favoritljudböcker, och bad henne läsa in de första två kapitlen. Trots att Anna Maria var fullbokad för hela 2023 hittade Maria en lösning. Hon föreslog att Anna Maria skulle gå upp tidigare på morgonen för att hinna med. Maria själv vaknade ofta redan vid fyratiden. Tricket fungerade och förlagen visade intresse, men det blev bokförlaget Polaris som fick ge ut boken. I maj släpptes den första delen i trilogin, och Maria har redan skrivit klart den andra och halva tredje delen.

För att göra det ännu mer imponerande hade Maria även lyckats få ett filmkontrakt på egen hand genom att ringa Colin Nutleys produktionsbolag. Trots att kvinnan hon pratade med påpekat att det inte riktigt fungerade så i filmbranschen, var Maria övertygad om att Colin skulle älska berättelsen. Maria’s envishet och mod ledde till att hon fick möjligheten att prata med Colin och säkra ett filmkontrakt.

Maria Wensunds resa från att inte drömma om att bli författare till att skaffa filmkontrakt på egen hand och skriva uppföljaren innan debutromanen släpptes, är en historia om envishet, inspiration och att tro på sig själv. Genom att våga ta steget ut i det okända och tro på sin egen kreativitet har Maria visat att drömmar kan bli verklighet, även utan att gå den traditionella vägen.

Maria Wensund bor i Hemsjö, där hennes debutroman också utspelar sig. Maria delar sin tid mellan författandet och arbetet som ekonom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *