Sanna Juhlin, Hemmakämparen

Hemmakämparen

Sannas bok om hemmasittare bygger på egna och barnens erfarenheter

Sanna Juhlin i Bergeforsen har skrivit ett 30-tal böcker för barn. Mest känd är hon för deckarserien om Hemliga Trean. Men ”Hemmakämparen” är en annan sorts bok. Den handlar om Casper som är så kallad hemmasittare, och hans och mammans kamp för en fungerande tillvaro. Erfarenheterna den bygger på är Sanna Juhlins och hennes barns egna.

Hemmakämparen omslag

Varje dag kämpar Casper kämpar för att gå till skolan men när han ska ge sig av knyter det sig i magen. Han vill, men kan inte. Det gör att han känner sig stressad och ensam. Hans mamma gör vad hon kan men hon känner sig misstrodd och möts av oförstående när hon pratar med skolan. En dag ser Casper att en gammal man har flyttat in i huset bredvid. Han ser precis ut som hans idol – Arnold, han med det svåra efternamnet. Han har stora muskler och ser tuff ut. I framtiden vill Casper bli lika stark som honom. En vänskap börjar gro och växer fram mellan dem två. En fråga återstår och det är om Caspers träningsintresse gör så att han kan hitta en väg tillbaka till skolan.

Röster om boken Hemmakämparen:

Boken behandlar den viktiga men inte ofta omtalade situationen med de elever som kallas för hemmasittare. Den belyser situationen ur olika synvinklar och visar vilken kamp det är för alla berörda parter. Man känner barnets ångest och oro, som förstärks av de svartvita, effektfulla illustrationerna, men också förälderns känslor av otillräcklighet, att känna sig bedömd av andra.
Mötet med läraren i slutet av boken ger också en bild av att det är en svår situation även för läraren. Text och bild förmedlar de starka känslor som uppstår, man känner Caspers blytunga klump i magen och hur situationen påverkar även Marias psykiska mående.
Det är en komplex, mångbottnad och stressande situation för alla berörda parter.
En bok om utanförskap, föräldraskap, vänskap och gemenskap.
Anna Malo, grundskollärare 1-7

Bokfakta:

Författare: Sanna Juhlin
Artnr: 9789188933690
Förlag: Kikkuli Förlag AB
Utgiven: 2023-05-15
Sidor:
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Genre: Barn & Ungdom 9-12 år


Beställ/Reservera boken

Boken finns till försäljning i vår webbshop (Observera utgivningsdatum 2023-05-15)

Vi kan även reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för leverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha leverans eller hämta i butiken.


1 kommentar på “Sanna Juhlin, Hemmakämparen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *