Ungdomar har hittat till bokhandeln

Den engelskspråkiga generationen

Z-generationen är den engelskspråkiga generationen, som omfattar ungdomar födda från 00-talet och framåt, även om definitionen är ganska flytande. Z-generationen är dessa unga under 23 år som nu utgör 25% av Sveriges befolkning!

Dessa ungdomar är uppväxta med teknik och har en tendens att ha en hög grad av internetanvändning och digital kompetens. De har också vuxit upp under en tid med ökad globalisering och mångkulturalism, vilket har påverkat deras syn på samhället, kultur och världen i stort.

Den engelskspråkiga generationen har ofta beskrivits som en generation som är mer anpassningsbar, innovativ och tekniskt kunnig än tidigare generationer. De är också mer benägna att vara globalt inriktade och att ha en öppen inställning till andra kulturer och livsstilar.

Det finns naturligtvis variationer och undantag inom den engelskspråkiga generationen, men det är vanligt att de delar vissa övergripande egenskaper och erfarenheter som är unika för Z-generationen.

En av fyra svenskar tillhör Z-generationen

Att förstå generation Z på djupet är viktigt av flera skäl. Det främsta är att de per definition är framtiden. Det är de som kommer ta över inom en inte så avlägsen framtid. Och de påverkar agendan redan idag genom att vara de som för in det nya. Kort sagt: det unga gör idag, det kommer resten göra redan i morgon. Hur tänker de? Vad vill de? Och hur skiljer de sig från tidigare generationer? 

Tidigare har jordnära vardagsdrömmar dominerat ungas svenskars tankar. Men nu ser vi ett trendbrott där de stora, ambitiösa och vidlyftiga drömmarna dominerar stort. En undersökning av Kairos Future visar att hela 51% av 16-24-åringarna säger att deras drömmar är stora och ambitiösa, mot 25% som säger att de är jordnära.

En majoritet ser också att de som generation fått betydligt större samhällsutmaningar att ta itu med än föräldragenerationen. Mycket talar för att Generation Z är en generation som ser sanningen i vitögat och på allvar vill ta itu med de stora samhällsfrågorna. Och då är det inte underligt att närmare 7 av 10 instämmer i att ”samhället verkligen skulle ha ett gemensamt mål att arbeta för”. Om de verkligen är beredda att göra något så kommer det att få stor betydelse för utvecklingen på lite längre sikt. Greta Thunberg är ett bra exempel på Z-generationens samhällsintresse.

Z-generationen vill vara internationell och att läsa på engelska blir naturligt

För varje år konsumerar svenska barn och ungdomar allt mer på originalspråk eftersom det svenska språket är såpass litet att vi är hänvisade till automatiska översättningar via Google och andra plattformar i spel och program.

En del ungdomar föredrar till och med att använda det engelska operativsystemet på mobiler och datorer för att det underlättar i olika sammanhang. Exempelvis då man chattar på engelska och vill slippa en svensk automatkorrigering som vill korrigera engelska ord till snarlika svenska. Oftast med en helt annan betydelse.

Appen TikTok driver läsning på engelska

När en bok trendar på Tiktok är det knappt att de engelska och amerikanska förlagen hinner med i vändningarna och kan trycka nya upplagor. Om boken inte redan finns på svenska är våra förlag hopplöst på efterkälken och därför finns det nu hyllmeter med böcker på engelska för unga vuxna ute i bokhandeln.

För dig som inte hänger med är TikTok en social medieplattform som tillåter användare att skapa och dela korta videoklipp, oftast på 15 till 60 sekunder. Plattformen tillåter användare att lägga till musik, filter, effekter och andra redigeringsfunktioner för att göra videoklippen mer kreativa och engagerande. TikTok har blivit särskilt populär bland unga användare över hela världen och har blivit ett av de mest nedladdade apparna i App Store och Google Play. TikTok grundades 2016 i Kina och sedan dess har den vuxit till en global plattform med över en miljard aktiva användare. På TikTok finns en ”underavdelning”, en hash-tag, som heter BookTook, där miljoner ungdomar spenderar en stor del av sin skärmtid.

BookTok är det övergripande namnet för allt litterärt innehåll på TikTok. Romaner, nya som gamla, har fått ett rejält uppsving och blivit virala sedan en ny våg av bokinfluencers visat upp sina favoritböcker på den sociala plattformen och genom hashtagen #BookTok kan man hitta alltifrån bokrekommendationer till träffsäkra bokmemes.

När det kommer till BookTok är det bara fantasin och kreativiteten som sätter gränserna. Här finns läslistor, recensioner, filmer, färgkoordinerade bokhyllor, människor som pratar om sina favoritböcker, böcker som jämförs med andra böcker, hauls, wrap ups, bokteorier, författardiskussioner, trender och mycket, mycket mer.

Bokhandlarn har lite sent, och kanske lite tveksamt, gett sig in på TikTok men där är vi nu i alla fall. Där hittar man mina inlägg under användarnamnet ”Bokhandlarn”. Jag har givetvis använt mig av mina yngre kollegor för att skapa innehållet.

Ett bra exempel på den unga engelskspråkiga generationen är Aida.

Aida har 7 000 följare på TikTok

Aida var PRAO hos oss i vecka 19 och går i klass 8 på Mimerskolan i Sundsvall. Hennes intresse är böcker, böcker och åter böcker.

Hon har ca 7 000 följare på sitt TikTok konto, algreads. Så här skriver hon om det: ”Jag startade mitt boktokkonto för ca 1,5 år sedan, där pratar jag och rekommenderar böcker som jag gillar. Jag gör också något som kallas ”aesthetic videos”. Jag lägger ut flera videos i veckan och tycker det är superkul. Jag läser oftast på engelska, förra året lästa jag ca 220 böcker.”

Aidas boktips

Love and gelato av Jenna Evans Welch. En supermysig tonårsromans som utspelar sig i Italien. Det är den perfekta sommar- och strandboken.

Terms and conditions av Lauren Asher. Det är en av mina favoritböcker. En bok jag inte kunde lägga ner. Jag älskade huvudkaraktärernas vänskap och relation. Väldigt bra! Den tar även upp viktiga ämnen, som dyslexi.

Bokhandeln bakom kulisserna

Tidigare artiklar i serien

60 restauranger men ingen skobutik

Varför har vi två namn och en liten framtidsspaning

Hur har vi hamnat där vi är i dag?

Inventering

Bokformatet utvecklas

1 kommentar på “Ungdomar har hittat till bokhandeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *