Carina Aynsley, Grannar – änglar och demoner

Med Grannar…änglar och demoner fortsätter Carina Aynsley sin serie om barndomsvännerna Maria och Lisa som båda är uppvuxna i Gävle. I de två första böckerna hittar de kärleken och flyttar till det fridfulla området Naapurikatu 84-88 utanför Koskenjärv i norra Finland. Där djupnar deras vänskap ytterligare under tiden som gatans grannsämja sakta rämnar. Mitt i den finska idyllen frodas både glädje och galenskap.

Det har nu gått över ett år sedan deras problem med gatans grannar fick sitt antiklimax och lugnet har åter lagt sig. Lisa och hennes Martin har flyttat tillbaka till Gävle och Maria och Hannes har fått nya grannar. När Maria får ett telefonsamtal från sin mamma och snabbt måste bege sig hem till Gävle börjar problemen hopa sig igen och precis som i de tidigare böckerna får grannarna en viktig roll i berättelsen. Föräldraskap, svartsjuka, död, ålderdom och glömska står i fokus där också stölder och ekonomiska spekulationer har ett finger med i spelet. När syskonrelationer, vänskap och kärlek sätts på prov spelar det ingen roll vilken sida om Östersjön vi befinner oss på. Alla har sina hemligheter och det enda vi vet är att….några är änglar och andra är demoner.

”Och vilken jäkla (ursäkta språket) soppa Lisa ställt till med”

Trots att jag läst de två första delarna i serien så blir det lite rörigt i början innan bakgrund och släktskap retts ut, men därefter är berättelsen i gång med samma fart och fläkt som i de tidigare böckerna. Carina Aynsleys språk är som det finska vädret där en kall piskande stormvind snabbt kan övergå till en varm och smekande bris. Ett seriöst språk med humoristiska och vulgära inslag och helt utan tillförlitliga prognoser, vilket ger en rytm och en puls som passar mig. Här går komedi och tragedi hand i hand och alla tre böckerna är uppbyggda och sammansatta på ett klurigt och intressant sätt. Jag tycker om flera av karaktärerna och Maria är fortfarande min favorit även om hon här tar sin uppriktighet ett steg för långt. Det enda negativa är att i några av kapitlen gör marginaljusteringen att texten blir ”gluggig” vilket blir lite störande och svårläst.

Grannar… änglar och demoner är en fristående fortsättning på Grannar…i nöd och lust och Grannar… hämndens timma. Det går att läsa böckerna fristående, men för att få en bra helhet så rekommenderar jag att börja med seriens första del och ta dem i rätt ordning. Böckerna är i pocketformat som passar bra som läsning i solstolen hemma och på stranden. Det här är också en bra serie att ta med på en resa eftersom böckerna är lätta utifrån flera perspektiv, lättlästa, lättpackade och lätta att tycka om.

Maud Granholm
@Basilica55

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *