Magnus Abrahamsson, Eldhav

En båt står i lågor mitt ute i skärgården. Vid ratten sitter filantropen och miljardären Adam Zajac bunden. Samtidigt som han inväntar att bli kol bevittnar en seriemördare händelserna. Han ligger inte bakom just det här mordet, men blodtörsten har aldrig varit större.

Fallet hamnar hos polisinspektör Elsa Kahn på Norröra i Stockholms skärgård. Tillsammans med kollegan Sabina Blomdahl och åklagaren Matti Lark nystar de i fallet. Ingen kan förstå varför en så god man blivit mördad, och inga klara motiv finns. Men ju längre utredningen pågår desto fler lögner kommer upp till ytan.

När Adams änka och hennes dotter sedan blir utpressade, visar det sig att Adam inte var en så god man som alla trott …

Recension

Anders Kapp har läst Ett eldhav utanför Saltkråkan

Vid den här tiden förra året debuterade Magnus Abrahamsson med Underström, en spänningsroman förlagd till Saltkråkan, eller Norröra som ön, där huvuddelen av den populära serien spelades in, heter i verkligheten. Jag tyckte om debuten och ville naturligtvis ta del av uppföljaren Eldhav. Läste den redan i slutet av april inför ett samtal med författaren under Stockholms bokhelg i maj, men nu finns boken utgiven så det är dags att skriva några rader om den. Öppningen är dramatisk. Det är en sen augustikväll, solen har gått ner för länge sedan; på en klippa längst ut på Skäret på Norröra står en seriemördare och blickar ut över havet, han har givit upp försöken att somna och tagit en promenad i stället. Från sundet vid Bromskär hör han ljudet av en båtmotor på låga varv, han ser ett svagt fladdrande ljussken från båten, som från en eld, han ser konturerna av båten och kan nog gissa vem det är. Så kommer explosionen, ett bländande ljussken, en kaskad av eld. Det är en bra uppföljare till den imponerande debuten, även om han är rätt ny inom skönlitteratur har han lång dramaturgisk erfarenhet som tydligt demonstreras i berättandet. Han har också skapat starka och komplexa återkommande karaktärer som det är intressant att följa och som är hållbara ett bra tag till.

Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *