Morgan Larsson, Död rik och berömd

Rut Flood har förlorat sin position som hyllad författare och förlaget vill inte längre satsa på henne. Så när Axel, en ny omsusad förläggare, kontaktar henne tar Rut chansen. Hans idéer ter sig lite okonventionella, men vad har hon att förlora?  

Förläggaren inspirerar Rut att resa till en isolerad skrivarstuga i fjällen, och väl däruppe anmäls hon plötsligt försvunnen. Försvinnandet visar sig vara ett rejält lyft för bokförsäljningen och Axel övertalar Rut att ta det ytterligare ett steg. Efter ett hastigt påkommet flyg till Indien, hamnar Rut på Nila Nadi, ett familjedrivet gästhus i Keralas labyrintiska floddelta.   

Men när semestrande fastighetsskötaren Kurt dyker upp på en restaurang där, sätts något i rullning som ingen av dem räknat med. Det påhittade försvinnandet övergår snart i en verklig kamp på liv och död, och Rut måste bestämma vem hon kan lita på. Kan hon ens lita på sig själv?  

Död, rik och berömd är en charmig och spännande roman om en försvunnen författare, en tvivelaktig förläggare, en nitisk fastighetsskötare och ett pussel av lögner och hemligheter.  

Recension

Morgan Larsson är författare, journalist och programledare. Lyssnar man på Sveriges Radio P4 på söndagsmorgon hör man honom som programledare i SöndagsMorgan, som har gått sedan 2015 varje söndag. Han har tidigare skrivit romanerna Radhusdisco, Det opålitliga hjärtat och Kistbyggarna. Nu tar han ut svängarna med sin senaste bok, Död rik och berömd, med en avdankad författare Rut Flood som huvudkaraktär. Hennes senaste bok vill inte hennes förlag och förläggare Ebbe satsa på. Hennes värld rasar samman, hon är ju en stjärnförfattare som alla vill läsa. Men räddningen kommer som en blixt från himlen när den initiativrika och hungrige förläggaren Axel dyker upp och erbjuder henne att ge ut boken. Så blir det. Men Axel tar nya grepp på marknadsföringen. Han ser till att Rut mystiskt ”försvinner”, och det blir en nyhet som blir viral. Är hon död eller har hon bara gått under jorden? Spekulationerna växer lavinartat och alla vill plötsligt läsa hennes bok. Axels marknadsföringsknep har lyckats! Men hur ska han hålla henne borta från alla som söker ett svar på gåtan. Lösningen blir att skicka henne till en avlägsen plats i Indien under falskt namn. Men det är svårt, även i Indien, att gömma sig. Nu börjar historien som blir ett pussel av lögner och hemligheter.

Fram till den punkten är historien en transportsträcka, som blir en aning lång. Men tempot ökar när Rut får indiska vänner och en svensk kvinna som redan bor på Nila Nadi, det familjedrivna gästhuset i Keralas floddelta. Rut inser så småningom att Axel planerat att göra sig av med henne och ta över de inkomster som hennes bok genererat. Hur ska hon ta tillbaka sitt liv och sina pengar? Morgan Larsson måste ha haft Lisbeth Salander i tankarna när han skrev den här delen av historien, som är både spännande, humoristisk och omväxlande med tvära kast. Givetvis med ett feelgood slut.

Lennart Bergström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *