Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

VLS med Susanna Alakoski – Bomullsängeln

2020-04-27 | 18:30 - 20:30

125kr

OBS! Ändrade förutsättningar p.g.a covid-19. Läs mera längre ned på sidan!

Vängåvans Litterära Sällskap (VLS) bjuder in Susanna Alakoski

Bomulsängeln: ”En stark och gripande roman om en tid om flickors utsatthet, om kvinnlig vänskap och ett samhälle i förändring.”

Bomullsängeln är en mäktig roman om flickors utsatthet, om kvinnlig vänskap och bildningstörst, en berättelse om hur tiden vi lever i kan avgöra våra liv i högre grad än de val vi har möjlighet att göra.

Susanna Alakoski:

Susanna Alakoski debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset. 2010 kom hennes andra roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010). Hon har dessutom givit ut två dagboksessäer: Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015).

Sagt om boken:

Bomullsängeln är första delen av fyra böcker som tar avstamp i det tidiga 1900 talets Finland, för att avslutas i Sverige i våra dagar. När Hilda föds i Sorola, en liten by utanför Vasa, drabbas modern av stirrsjukan. Hon klarar inte av att ta hand om sitt barn. Sanna-täti blir hennes mor under uppväxten. Någon far har hon inte. Hon får tidigt hjälpa till med allt hon förmår så liten hon är. Livet på bondgården är hårt, någon skolgång är det inte tal om, hon är flicka och dessutom en oäkting. När hon är 16 år blir hon med barn, prästen i byn är fadern, något hon inte kan berätta för Sanna-täti och alla de andra. Hon blir bortkörd från gården, föder en son som dör efter några dagar. Hon hamnar som piga hos en familj där hon får arbeta mot mat och en sängplats. Där träffar hon Helli. De beslutar sig för att lämna gården och ta sig till Vasa, söka arbete på Bomullsspinneriet, i hopp om att få ett drägligare liv.

Arbetsdagen är 11 timmar, lönen är 1 mark/ dag, året är 1923. Hilda som är smart och flink i fingrarna avancerar på Bomullsfabriken. Hon möter Arvo, de blir blixtförälskade i varandra, gifter sig och får två barn. Helli kämpar för att arbetarna, särskilt kvinnorna, ska få det bättre på fabriken och i samhället. Torsdagen den 30 november 1939 förklarar Sovjetunionen krig mot Finland. Det som tidigare varit svårt blir 100 gånger värre nu när kriget brutit ut.

En stark och gripande roman om en tid om flickors utsatthet, om kvinnlig vänskap och ett samhälle i förändring. Så bra berättat av en väldigt påläst Susanna Alakoski.
Jag kommer garanterat att läsa de tre kommande böckerna i serien.

Den får 4/5 i betyg.

/ Monica Gullman

 

Samtalsledare denna kväll är Eveline Santner.


Uppdatering 2020-04-09
På grund av rådande tider så genomför vi kvällen genom telefonkonferens alternativt med programmet Zoom.
Zoom är enkelt att använda och appen finns att ladda ner där sådana finns. Vi kan sätta upp en test någon gång efter påsk innan det är dags för träff #4 den 27 april då vi pratar om Susanna Alakoskis bok. Du kan läsa mer om Zoom här: http://utmaning.smartamaten.se/hur-du-anvander-zoom/
Vi återkommer med mera information.
/ Bokhandlarn Lennart Bergström

Detaljer

Datum:
2020-04-27
Tid:
18:30 - 20:30
Pris:
125kr
Evenemang Kategori:

Arrangör

Vängåvans Bok & Papper AB
Telefon:
060-150475
E-post:
info@vangavan.se
View Arrangör Website

Plats

Vängåvans Bok & Papper AB
Storgatan 22
Sundsvall, 85231 Sverige
+ Google Map
Telefon:
060-150475
View Plats Website
Notera! – Biljetter reserveras inte utan säljs endast i förköp i butiken och återköps inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.