Jenny Bayliss, Tolv hjärtan till jul

Monica Gullman har läs Jenny Bayliss bok, Tolv hjärtan till jul.

En helt underbar feelgoodroman med jultema. En bok som innehåller allt. Vänskap, kärlek, humor, missförstånd, snö i massor, glittrande juldekorationer, gott kaffe, varm choklad med vispgrädde. Nybakat bröd, brownies, pajer, varm glögg, mördegskakor, värmande mustiga grytor.

Textildesignen, Kate, har flyttat hem till byn Blexford utanför London, hon älskar att baka. Vännen Matt har ett kafe och där hjälper hon till, förser honom med nybakat och godsaker. Designjobbet kan hon sköta hemifrån och det passar henne utmärkt då hennes arbetstider är väldigt oregelbundna. Kate är 34 år och singeltjej. När bästa vännen, Laura, övertalat henne att anmäla sig till dejtingsajten, Lighting Strikes tema. Tolv dejter innan jul nappar hon om än motvilligt. 12 dejter i ett raskt tempo drar igång, nästan en/dag. Den ena tokigare än den andra. Jag skrattar och förfäras. Men Kate kämpar på. Hon har betalat ganska mycket pengar på att delta och har gett sig sjutton på att hon ska fixa detta. Några av dejterna känns bra. Särskilt salsadejten, hon älskar att dansa och Drew hennes dejt är en stjärna på salsa. De har en härlig kväll, han visar sig vara homosexuell men det är OK hon gillar honom, han är kul och charmig. Skridskodejten misslyckas, i alla fall på isen. Kate kan inte åka skridskor men brandmannen hon dejtar är stor och stark, så han släpar henne runt i rinken några timmar tills den dejten är slut, och de får pusta ut. Matt som äger kafeet ser med oro hur hon ställer till det. Han har ju sin flickvän, Sarah, Kate är hans vän och inget ont får hända henne.

Men det är något som skaver, den rätta känslan vill inte riktigt infinna sig. Hur många män hon än träffar på dejterna. Kanske är det så att den stora kärleken finns närmare än hon tror.

Tolv hjärtan till jul är en charmig, rolig, romantisk feelgoodjulroman med härliga karaktärer.

Precis vad jag behövde läsa i det blöta, gråa, tråkiga decembermörkret.

Dessutom en debutroman av Jenny Bayliss.

Hoppas hon skriver fler böcker.

Monica Gullman