VLS – Vängåvans Litterära Sällskap

Vängåvans Litterära Sällskap, hösten 2021

Tanken är enkel – vi samlas fem gånger under våren för att samtala om en intressant och aktuell bok under ledning av en samtalsledare. Vi försöker även få författaren till den aktuella boken att delta i samtalet.

Det är inget måste att ha läst boken till det aktuella tillfället och det är inte heller något tvång att prata eller delta i samtalen. Det går bra att bara lyssna och ta in. 

Olika åsikter är bra! Det finns inget rätt eller fel, bara olika läsningar. Alla tolkar texten på sitt sätt och allas åsikter är lika mycket värda. Det är bara bra om ni tycker olika – då blir diskussionen mer varierad. Var öppen för andras tankar kring boken och visa nyfikenhet. Kanske upptäcker du själv något nytt?

Vi väljer nya böcker utgivna under 2021. Samtalsledarna är författare, recensenter eller har någon annan anknytning till bokbranschen, se nedan.

Vi använder digitala möten i höst

Vi hade tänkt oss att återgå till fysiska möten, men vi har fått synpunkter på att vänta lite med det. Därför blir det digitala möten även i höst på plattformen Zoom.

De böcker som ingår hösten 2021 är följande,

Schema för höstterminen, måndagar kl 18

  • 20 sept, Johanna Hedman, Trion, moderator Anders Larsson
  • 4 okt, Sara Osman, Allt vi inte sa, moderator Anders Larsson. Sara Osman deltar under kvällen.
  • 25 okt, Bernardine Evaristo, Flicka, kvinna, annan, moderator Lotten Glans
  • 29 nov, Mia Kankimäki, Kvinnor jag tänker på om natten, moderator Eveline Santner

Samtalsledarna

Anders Larsson
Han är litteraturvetare och en storläsare av alla genrer. Han driver en bokblogg, Kapprakt, och är festivalgeneral för Svenska Deckarfestivalen som går i november varje år, nu i höst för tionde gången.

Eveline Santner
Eveline leder själv bokcirklar och säger så här om sig själv : ”Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling. Jag gilla att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser.” Läs hennes blogg här

Lotten Glans
Lotten är även hon en storläsare och driver en egen bokblogg, Lottens Bokblogg. Hon arbetar på Mittuniversitetet sedan många år tillbaka.

Eivor Schulz
Så här säger Eivor om sig själv: ”Jag har varit storläsare sedan jag lärde mig läsa i skolan och böckerna har varit av stor betydelse i hela mitt liv. I mitt arbete som fritidspedagog inom barnomsorgen var läsning en självklar del i verksamheten. Jag har också jobbat med ABF, LO, En Bok För Alla, Läs för mej pappa, arbetsplatsbibliotek och mycket annat. Nu som pensionär jobbar jag med att inspirera nyblivna föräldrar att högläsa för barn tidigt och prata med barn om det man läser. Mest av allt vill jag bidra till att många hittar till den rikedom det är att ha läslust!” Se gärna Läs för mig på facebook, här.

Caroline Nilsson
Caroline Nilsson är en bokälskande jurist med författar- och förläggardrömmar som skapade en digital bokhylla på Instagram vid namn @carolinesbokhylla för att tipsa och skriva om böcker och sprida läsglädjen vidare. Hennes recensioner publiceras även löpande och kan läsas på Vängåvans hemsida.  Hon är en storläsare med rötterna i Värmland, väl förankrade grenar i Sundsvall och båda fötterna aldrig långt ifrån en bokhylla. ”Alltid med – aldrig utan en bok” sammanfattar väl hennes bokfyllda liv.

Lennart Bergström
Är sedan 1983 bokhandlare och ägare av Vängåvans Bokhandel. Bokhandeln har dock sina anor från 1840, vilket innebär att vi fyller 180 år innevarande år. Vill du veta bokhandelns och min egen historia så kan du läsa den här.

Hur blir man medlem i Vängåvans Litterära Sällskap?

Priset är 990 kronor och då ingår alla fyra böcker. Är ni två i samma familj, make/maka/sambo, som vill vara med erbjuder vi ett familjemedlemsskap, som kostar 350 kr, då ingår allt utom böcker. 

Har du svårt att vara med på alla träffarna finns det möjlighet att köpa medlemsskap för en bok. Det kostar då 300 kr och då ingår bok och deltagande i samtalet om boken.

Du löser ditt medlemskap i kassan, men du kan swisha och vi levererar böckerna hem till dig. 

Har du frågor så mejla lennart.bergstrom(a)vangavan.se, eller ring oss på tfn 060 150475.