VLS – Vängåvans Litterära Sällskap

Vängåvans Litterära Sällskap, hösten 2020

Tanken är enkel – vi samlas fyra gånger under hösten med start i september för att samtala om en intressant och aktuell bok under ledning av en samtalsledare, som är olika från gång till gång. Vi försöker även få författaren till den aktuella boken att delta i samtalet.

Det är inget måste att ha läst boken till det aktuella tillfället och det är inte heller något tvång att prata eller delta i samtalen. Det går bra att bara lyssna och ta in. 

Olika åsikter är bra! Det finns inget rätt eller fel, bara olika läsningar. Alla tolkar texten på sitt sätt och allas åsikter är lika mycket värda. Det är bara bra om ni tycker olika – då blir diskussionen mer varierad. Var öppen för andras tankar kring boken och visa nyfikenhet. Kanske upptäcker du själv något nytt?

Vi väljer inbundna böcker utgivna under året. Samtalsledarna är författare, recensenter eller har någon annan anknytning till bokbranschen.

Vi använder digitala möten i höst

Med anledning av pågående pandemi kommer möten att genomföras med plattformen Zoom. Ett verktyg som är lätt att använda, även för de som inte är så hemma på den digitala tekniken. Tanken är att det även ska gå att ansluta till mötet genom att ringa in till mötet. Då kan du lyssna på samtalet och även göra inlägg. Du kan läsa mer om Zoom här.

De böcker som ingår hösten 2020 är följande,

Klicka på boktiteln så får du mer information.

Vi börjar med Sen for jag hem av Karin Smirnoff, torsdag 10 september kl 18.30. Karin Smirnoff kommer att delta i det mötet på länk från Stockholm.

Schema för höstterminen

Torsdag 10 september, kl 18.30, Sen for jag hem. Samtalsledare Lennart Bergström och Eivor Schulz
Måndag 5 oktober, kl 18.30, Midsommarnattsdrömmar. Samtalsledare Eveline Santner
Måndag 26 oktober, kl 18.30, Samlade verk. Samtalsledare Anders Larsson
Måndag 23 november, kl 18.30, Goda grannar, Samtalsledare Lotten Glans

Samtalsledarna

Anders Larsson
Han är litteraturvetare och en storläsare av alla genrer. Han driver en bokblogg, Kapprakt, och har även varit festivalgeneral för Svenska Deckarfestivalen som går i november varje år.

Eveline Santner
Eveline leder själv bokcirklar och säger så här om sig själv : ”Jag läser en bok dels för berättelsens skull och dels för mitt intresse av utveckling. Jag gillar att samtala kring det jag läst i ord & bild och tycker det är helt fantastiskt att få göra det med andra intresserade i en större gemenskap. En läsecirkel inspirerar mig och tillgodoser min lust att få nya infallsvinklar på det jag läser.” Läs hennes blogg här.

Lotten Glans
Lotten är även hon en storläsare och driver en egen bokblogg, Lottens Bokblogg. Hon arbetar på Mittuniversitetet sedan många år tillbaka.

Eivor Schulz
Så här säger Eivor om sig själv: ”Jag har varit storläsare sedan jag lärde mig läsa i skolan och böckerna har varit av stor betydelse i hela mitt liv. I mitt arbete som fritidspedagog inom barnomsorgen var läsning en självklar del i verksamheten. Jag har också jobbat med ABF, LO, En Bok För Alla, Läs för mej pappa, arbetsplatsbibliotek och mycket annat. Nu som pensionär jobbar jag med att inspirera nyblivna föräldrar att högläsa för barn tidigt och prata med barn om det man läser. Mest av allt vill jag bidra till att många hittar till den rikedom det är att ha läslust!” Se gärna Läs för mig på facebook, här.

Lennart Bergström
Är sedan 1983 bokhandlare och ägare av Vängåvans Bokhandel. Bokhandeln har dock sina anor från 1840, vilket innebär att vi fyller 180 år innevarande år. Vill du veta bokhandelns och min egen historia så kan du läsa den här.

Hur blir man medlem i Vängåvans Litterära Sällskap?

Priset är 800 kronor och då ingår alla fyra inbundna böcker. Är ni två i samma familj, make/maka/sambo, som vill vara med erbjuder vi ett familjemedlemsskap, som kostar 350 kr, då ingår allt utom böcker. 

Har du sedan tidigare någon bok som ingår i höstens Vängåvans Litterära Sällskap? Du löser medlemsskapet till fullt pris 800 kr, men du får då ett presentkort på 150 kr istället för boken. 

Du kan lösa ditt medlemsskap i kassan, men vill du inte komma till butiken löser vi det också. Du kan swisha och vi levererar böckerna hem till dig.

Har du frågor så mejla lennart.bergstrom@vangavan.se, eller ring oss på tfn 060 150475.