Marianne Cedervall, Dö för vårt syndiga släkte

Monica Gullman har läst Marianne Cederwalls nya bok.

Marianne Cedervall har skrivit deckare i 10 års tid, serien om Mirjam och Hervor, sex böcker, om Anki och Tryggve, fem böcker. Hennes nya serie handlar om Deckarprästen Samuel.

Samuel Williams som motvilligt kommer till det lilla samhället, Klockarvik i Dalarna. Ett vikariat på sex månader, längre tänker han inte stanna. Det första han gör när han kommit på plats är att hitta en död man som sitter lutat mot två järnkors på kyrkogården, i kylan och snökaoset. Kriminalkommissarie Maja-Sofia Rantatala är snabbt på plats med sina kollegor. Den döde visar sig vara Finn Mats Hansson hotellchef och kyrkorådsmedlem. En person som det ska visa sig ha haft hårda nypor, avsaknaden av skrupler, kört över människor utan att blinka. Han har bytt ut sin 55 åriga fru, Katrin, mot en 20 årig blondin som nu fått flytta in i lyxvillan uppe på berget. Ingen har något gott att säga om den döde. Det visar sig att ett flertal av människorna i byn har haft anledning att se honom död. Så det är många misstänkta som ska förhöras när utredningen drar igång. Alibi ska kollas.

Prästen Samuel blir från början ofrivilligt inblandad, han hittade den döde, och människor i byn biktar sig för honom. Han berättar om sina mörka hemligheter. Tystnadsplikten gör att han inte kan berätta för polisen, i första hand Maja-Sofia vad han får  kännedom om. Samuel börjar trots det som hänt trivas i byn. Han går långa promenader med den gamle prästen Sigurd för att lära sig hitta och lära känna människorna som bor i gårdarna.

Den unga tjejen, Tindra, är skoltrött och jobbar som volontär i kyrkan, hon kan prata dalmål flytande och lär Samuel att åka längdskidor. Han attraheras av Maja-Sofia, kriminalkommissarien med den svarta luggen och de sneda ögonen. Hon som kommit inflyttad från Kirunatrakten. Problemet är att han har en flickvän, Marit, diakonissan som bor kvar i Västerås. Hon väntat på att han ska fria. Dessutom är han skild och har två barn som bor med sin mamma i Stockholm. När Samuel kommer i bryderi vänder han blicken uppåt och rådfrågar ”Bossen” ibland får han svar, ibland inte. Så hittas ett till lik, utredningen växer.

Maja-Sofias chef, den stingsliga,  Jeanette Sundell, vill inte ta hjälp av NOA utan kräver att mördaren ska hittas med de resursen som finns på plats, och fort ska det gå, julen närmar sig.

En härlig spänningsroman, precis som i hennes tidigare serieböcker, skriven med humor och ironi och värme. Naturbeskrivningarna är fina  av det vackra vintriga Dalarna. De härliga karaktärerna. Jag blev genast förtjust i prästen Samuel och kriminalkommissarien Maja-Sofia. Dessa vill jag följa närmare och längtar redan efter bok två i serien. Vill ju läsa hur Samuel ska läsa de bekymmer han snärjt in sig i för han där uppe ” Bossen” har ju inte alla svar? Och vad är Maja-Sofia på flykt ifrån, vad har hon för hemligheter?

Monica Gullman

MARIANNE CEDERVALL är författaren bakom de oerhört populära serierna om Mirjam & Hervor och Anki & Tryggve. Dö för vårt syndiga släkte är första boken i en helt ny cosy crime-serie om den ofrivillige deckarprästen Samuel Williams.