Monica Gullman läser böcker i Låna&Läs

Jag har läst tre böcker med historisk anknytning, som ingår i Låna&Läs 2021/22

Fiona Valpy, Sömmerskans gåva (Roman)

Harriet har tjatat sig till en praktikantplats på ett modehus i Paris. Hon har hittat ett foto på sin mormor och två andra kvinnor i en låda efter sin avlidna mor. Fotot är från 1940, taget utanför just det modehuset där de varit anställda som sömmerskor. Mireille, Claire och Vivienne. Året är 1940. Tyskarna har invaderat Frankrike och tagit Paris. Marielle har gått med i motståndsrörelsen. Hennes uppdrag är att leverera hemliga meddelanden runt i Paris, och att lotsa nedskjutna engelska flygare till övernattningsplatser där de får vila upp sig innan de via hemliga vägar ska ta sig tillbaka till London. Ett farligt jobb men Marielle vill bidra för sitt land och så småningom får hon med sig Claire . Även Vivienne bidrar. De har ont om mat, är ständigt hungriga, jobbet på modehuset är tungt. Att sy vackra kläder till tyska officerares fruar och älskarinnor tär på dem.

Boken pendlar mellan nutid och dåtid. Harriet letar i sin mormor Claires historia, sakta rullas det upp mörka hemligheter. Man får följa dessa kvinnor från krigsåren 1940-1945. En hjärtskärande läsning, en bok om kärlek, vänskap och framför allt om mod. Om att hitta sig själv och möta sin egen historia.

Jag är helt tagen när jag läser de sista sidorna.

Liza Marklund, Polcirkeln (Spänning)

Stenträsk i Norrbottens inland 1980. Carina, Birgitta, Susanne, Agneta och Sofia. Fem tonårsflickor i Bokklubben Polcirkeln. De träffas första fredagen i varje månad för att diskutera den bok de valt att läsa just den månaden. Lördagen efter sista träffen försvinner Sofia spårlöst. 40 år senare hittas en kvinnokropp utan huvud inmurad i ett brofundament på platsen. Den gamla utredningen öppnas upp. Polischefen Wiking Stormberg, hockeyspelaren, snyggingen som alla fem tjejerna i bokklubben suktade efter. Han får börja med nya förhör, Han är ju också inblandad så utredningen blir något komplicerad.

Men så  småningom handlar det inte bara om böckerna de läst, jag känner att något inte står rätt till vid litteraturträffarna. Mer tjafs och bråk dem emellan, något håller på att gå sönder. Wiking som alla är kära i, svartsjuka, avundsjuka, vem av dem ska han välja? Sveket och hatet skulle kanske bidra till det som sedan hände och ett slut 40 år senare som fick mig att häpna.

Skickligt skriven spänningsroman av Liza Marklund som nu är tillbaka. Cliffhangern på slutet får mig att förstå att det kommer en fortsättning, Polcirkeln är del ett i en trilogi

Emma Stonex. Fyrvaktarna (Spänning)

Året är 1972, det har gått åtta veckor och det är dags att byta fyrvaktare på fyren Maiden Rock som ligger mitt ute i havet. Ingen av de tre fyrvaktarna kommer ut när båten lägger till. Man tar sig in för att se vad som hänt. Järndörren är låst från insidan. Frukosten är framdukad. Klockorna har stannat på 8.45. De tre fyrvaktarna är spårlöst försvunna. 20 år senare tar en författare kontakt med änkorna, han tänker skriva en bok om vad som hände då, 1972. Motvilligt går änkorna med på att bli intervjuade. Men det finns fortfarande 20 år senare sådant de inte vill berätta, som säkert kunnat kasta ljus över händelsen.

En krypande känsla om att något inte stod rätt till på den trångbodda fyren. En nervkittlande berättelse som håller mig fast i boken tills sista raderna är lästa.