Yukiko Duke tipsar om två böcker och spolar en

Skönlitteratur har länge varit av central betydelse för Yukiko Duke. Redan 2002 blev hon litteraturrecensent i SVT:s Gomorron Sverige. Hon har även varit verksam som krönikör och kulturredaktör i Tidningen Vi och ICA-kuriren. År 2011 blev hon redaktör för litteraturtidskriften Vi läser. Från 2015 är hon konstnärlig ledare för den årliga internationella litteraturfestivalen Stockholm Literature på Moderna museet. Hon är också ofta anlitad som moderator i olika litterära sammanhang.

På hennes Youtube-kanal recenserar hon flitigt böcker. Den 20 juli recenserade hon tre böcker, två som hon rekommenderar och en som hon spolar.

Den spolade: Presidentens dotter av Bill Clinton och James Patterson

Matthew Keating, en före detta Navy SEAL och tidigare president, har alltid försvarat sin familj med samma övertygelse som han har försvarat sitt land. Nu är både land och familj under attack. När Keatings tonårsdotter Melanie kidnappas förvandlas varje förälders värsta mardröm till en nationell angelägenhet. Inför hela världens ögon ger sig Keating ut på ett enmansuppdrag som kommer att sätta alla hans styrkor på prov, både som ledare och far.

Bill Clinton och James Pattersons första samarbete, Presidenten är försvunnen, blev en New York Times-bästsäljare och den bäst säljande romanen i USA 2018, men den här boken får tummen ned av Yukiko.


Rekommenderad: Fyrvaktarna av Emma Stonex

Cornwall, 1972. På nyårsafton lägger en båt till vid fyren på otillgängliga Maiden Rock, en klippa mitt ute i havet. Men ingen kommer för att möta båten. Inne i det låsta fyrtornet hänger kläderna på sina krokar och bordet står dukat – men de tre fyrvaktarna är spårlöst försvunna. Fyrens alla klockor har stannat på 8.45.

Tjugo år senare har Helen, Jenny och Michelle fortfarande inte fått några riktiga svar på vad som hände deras män i fyren. Men när en författare dyker upp i byn för att gå till botten med mysteriet får de en chans att berätta sin sida av historien. Hemligheter kommer upp till ytan och sanningar förvandlas till lögner när vi lägger pusslet om fyrvaktarna som försvann och deras sista tid i tornet.

Emma Stonex har skrivit en nervkittlande roman där luften är tung av salt havsluft och underliggande spänningar. Det är en berättelse om isolering och besatthet, om verklighet och illusion och om vad som krävs för att hålla hoppet vid liv när allt ser som mörkast ut. 


Rekommenderad: En familjetragedi, Mattias Edvardsson

Tre unga människor. Två mord. Men finns det mer än en sanning?

Bill Olssons ekonomi är körd i botten. Han kämpar för att försörja sin dotter och hyr ut ett rum till studenten Karla, som äntligen gjort sig fri från sin missbrukande mamma. För att finansiera sina juridikstudier börjar Karla städa hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru Regina. Men snart förstår hon att allt inte står rätt till i huset. Varför tillbringar Regina dagarna instängd i ett mörkt sovrum? Samtidigt är Jennica mitt uppe i en trettioårskris. Via Tinder möter hon Steven och blir stormförälskad. När Steven och Regina hittas döda i sitt hem blir Bill snart misstänkt. Fram växer en berättelse om en förtvivlad pappa som blivit desperat, och om ett läkarpar som förhåller sig fritt till alla regler.

Se och hör Yukiko Duke recensera dessa böcker på sin Youtube-kanal här.