Monica Gullman läser fler böcker i Låna&Läs 21/22

Monica Gullman fortsätter läsa böcker i kommande Låna&Läs 2021/22, nu bok 10-12.

Sara H Olsson, Fiendevän (roman)

Ellinge utanför Halmstad 1941.. Andra världskriget står för dörren. Tysktågen har börjat rulla genom trakten. Tvillingarna Inger och Ingvar, 18 år, bor fortfarande hemma hos mor och far på Nilssongården. Ingvar vill ansluta sig till det militära, men han är halt sedan födseln och får till sin stora besvikelse avslag. Inger jobbar några timmar på kontor och hjälper till hemma på gården. En dag är Ingvar nära att köra på en ung man.

Det visar sig vara en tysk soldat som deserterat, han har hoppat av tysktåget som passerat Varberg och skadat sig. Ingvar tycker synd om mannen som egentligen bara är en pojke, han tar med honom hem, och där blir han kvar, undangömd för att läka sina skador. Motvilligt får han stanna, mor och far vill inte ha en tysk soldat i hemmet. Farligt om det blir känt både för dem och tysken. Inger fattar tycke för den svartögde pojken med rostbrunt hår.

Nutid…. 2021.. Paula och hennes familj, man och dotter har flyttat från Stockholm till Ellinge. Nilssongården har brunnit ner, hon har gott om tid mammaledig som hon är och är nyfiken, vart tog familjen vägen och var branden anlagd? Hon får hjälp av  enstöringen Holger som vet mer än han egentligen vill berätta för henne.

Fiendevän är en spännande bok om förbjuden kärlek, mod, medmänsklighet och starka familjeband.

Katarina Widholm, Räkna hjärtslag (Roman)

Året är 1937, den 17-åriga Betty Lind lämnar Hudiksvall för att börja sin tjänst som piga hos  en doktorsfamilj i Stockholm. Hon får jobba hårt, doktorinnan är sur och vresig, doktorn däremot är vänlig. Den 20-årige sonen som dyker upp då och då är arrogant och otrevlig. Men hon får en vän i Viola som är piga i grannhuset. De berättar sina drömmar för varandra när de sitter på avträdet på morgnarna.

Betty har hemlängtan men hon biter ihop. Hon älskar att läsa böcker, skaffar sig ett lånekort på stadsbiblioteket i Stockholm. Betty är oskuldsfull och bildningstörstande. Hon kämpar på med att städa, tvätta, putsa fönster, laga mat och baka. Hon träffar den äldre universitetsläraren Martin från Uppsala. Han förser henne med böcker, de brevväxlar och börjar träffas på kafé . Hon börjar få känslor för honom. Och han är kanske inte sen att utnyttja det.

En bok väl dokumenterad av författaren, om hur livet var som piga i storstan under andra världskriget. Det är ett stort nöje att följa Bettys liv i storstan, 413 sidor, sträckläsning. Det ska tydligen bli en trilogi och jag läser gärna fler böcker hur livet för Betty kommer att gestalta sig.

Artu Tuominen, Blodsbröder (Spänning)

En spänningsroman utöver det vanliga, grym och gripande på samma gång. Nominerad till det ärorika priset Glasnyckeln 2021

Dåtid och nutid.

Nutid. En fyllefest i en sommarstuga som pågått i flera dagar. En man blir knivskuren till döds, förövaren flyr nerblodad till skogs men blir tillfångatagen av polis och inburad. Nu gäller det att hitta mordvapnet, kniven.

Dåtid. Sommaren 1991, tre klasskamrater 12-13 år gamla. Två av dem har bildat en pakt, de ska vara vänner för livet. Stora starka Antti och den lille spenslige Jari. Den tredje pojken Rami, skolans värste mobbare, alla är rädda för honom och hans två anhängare. Rami och Antti är uppvuxna i trasiga miljöer, båda av våldsamma pappor som uppfostrar sina söner med stryk. Efter allt hemskt som händer sommaren 1991 skiljs pojkarna åt. Jari utbildar sig så småningom till polis, kriminalare. Antti och Rami går en annan väg, den kriminella de missbrukar alkohol och droger och sitter flera vändor i   finska fängelser.

Nutid. Jari inser att personen han svurit evig vänskap som 12 åring  är den misstänkte förövaren, Antti.  Den döde personen är Rami som mobbade honom nästan till döds under skoltiden. Han måste hjälpa sin barndomsvän Antti, men hur? Vad väger egentligen tyngst, lojaliteten till en vän eller plikten som polis?

Länge sedan jag läst en så bra bok, handlingen, karaktärerna, ja, allt.

Monica Gullman


Mera information om Låna & Läs!