Monica läser vidare i Låna&Läs

Läsåret 2021/22 för Låna&Läs är i full gång med en lång rad nyutgivna och intressanta böcker.

Monica Gullman håller på att läsa igenom titlarna i Låna&Läs 2021/22.

Nu har hon läst ytterligare två böcker, nr 42-43, som ingår i Låna&Läs:

Johanna Hedman, Trion, (Roman)

En debutant, som har fått stor uppmärksamhet, såld till flera länder. Ett vackert poetiskt språk, en fin skildring av Stockholms olika årstider. Tre karaktärer, Thora, uppväxt i en familj med anor och gamla pengar. Pluggar juridik. August, inneboende hos Thoras föräldrar, är bohemiskt lagd, pluggar konsthistoria. Hugo också inneboende, pluggar internationell rätt och även litteratur några kvällar i veckan. Osäker, lite blyg, känner sig inte hemma i Stockholm, är  nyinflyttad. Föräldrarna trivs med att ha dessa studenter i sitt hem, konst, litteratur är deras stora intresse, något som det pratas om vid middagsbordet. Thora, August och Hugo blir vänner, de driver omkring i staden. August visar Hugo de smala gränderna mysiga kafeer, parkerna. Thora är lite speciell, hon växlar förhållanden mellan August och Hugo. Hugo blir kär i Thora, rent av förälskad. Vågar inte visa henne det, det är hon som bestämmer, så han ligger lågt.

Det är texten som gör den här boken till ett mästerverk. Karaktärerna glider omkring i det fina poetiska språket. Ett språk man vill läsa sakta, hitta rytmen för att det är så vackert.

Andre/Appelqvist, Helix, (Spänning)

Sveriges stora influencer, Sarah Johnson, framgångsrik entreprenör med en egen hudvårdsserie hittas död natten före sin 25 års dag. En fest i ett av tvillingtornen Helix i Stockholm. Miljardären Bernhard  Schwartz fyller 60 år. Champagnen flödar, kokainet likaså. Ett stjärnspäckat närvarande av alla Stockholms kändisar, uppklädd till tänderna, lyx flärd, makt och pengar. Då faller en flicka från en av balkongerna på 22 våningen ner i den snöstorm som rasar. Faller, hoppar eller knuffas? Dagen efter träffas 12 personer på en middag för att uppvakta den 60-årige miljardären. Alla har haft en anledning att döda Sarah, alla hatar henne av olika anledningar. Journalisten Adrian Lind är på plats båda dagarna och följer dramat från insidan för sin tidnings räkning.

Mordet på Orientexpressen är kopplingen till handlingen och det tycker jag stämmer bra. Så, vem är mördaren, eller har alla bidragit till mordet? Det är frågan, svaret finns i boken.

Detta är del ett i en första deckarserie med journalisten Adrian Lind.

Monica Gullman