Monica läser Jacobsen och Harmel

Roy Jacobsen, Bara en mor

En av Norges mest litterära författare av skönlitteratur. Bok fyra om Ingrid på Barröj, ön som ligger i Nordnorge. Där innevånarna lever efter årstidens växlingar. Männen som under vintermånaderna reser till Lofoten för vinterfisket. Kvinnorna som blir kvar på ön, oron som gnager att de inte ska komma hem igen, att båten råkat ut för vinterstormarna och gått under med manskap och allt. Ingrid är den som styr och ställer på ön. Den ryske soldaten som flöt iland på hennes ö. Han var svårt skadad, hon tog hand om honom i hemlighet, de fick en dotter, Kaja, men då hade han redan dragit vidare, hem till sitt land. Han var ju en desertör. Kärleken till honom löper som en röd tråd genom hela boken. Hon tar i boken ansvar för en liten pojke, Mattias, när hans pappa som kör postbåten lämnar honom och aldrig kommer tillbaka. Han får växa upp med Kaja, de blir som syskon.

En bok om ett starkt och modigt kvinnoporträtt som ger allt för sin familj. Tillsammans kämpar de för att överleva på den lilla ön genom årstidernas växlingar. De tidigare böckerna i serien är, De Osynliga, Vitt hav och Fartygets ögon.

Kristin Harmel, Skogen där stjärnorna slocknar

Judinnan Jerusza kidnappar den lilla flickan när hon är två år. Hon ger henne namnet Yona. Hon flyr med henne till de djupa skogarna i Tyskland. Där kommer de att leva efter årstidernas växlingar. Äter det de kan hitta  i skogen, bygger sina vindskydd, flyttar med jämna mellanrum för att inte bli hittade. Jerusza lär  henne hur man dödar en människa. Hon lär henne flera språk och hur ond världen utanför är. När Yona är vuxen dör Jerusza, nu är hon ensam i skogen. Andra världskriget har brutit ut. Yona längtar efter sällskap och stöter en dag på en grupp judar som är på flykt undan nazisterna. Platsen är nu de djupa otillgängliga skogarna i Polen. Hon ansluter till gruppen. Lär dem allt hon kan om att överleva, fiska, torka fisken för kalla vinterdagar, plocka bär, svamp och örter, bygga skydd mot regn  och snö. Knyta snaror för att fånga viltet i skogen. Bryta upp när hon får sina varsel, vandra längre in i de djupa polska  skogarna. Hon börjar fundera på var hon kommer ifrån. Hon vet ju att hon inte är av judisk härkomst, det har Jerusza talat om för henne när hon var liten. En dag kommer hennes ursprung ikapp och allt ställs på sin ända.

En gripande bok om en kvinna som ofrivilligt kidnappats och tvingats växa upp långt från gemenskap med andra människor och formats till att bli en udda person. Men hennes överlevnadsinstinkt hjälper henne och dessa människor på flykt att överleva den grymma jakt som tyskarna utsätter dem för.

Det här är hennes andra bok.

Den första, De bortglömda namnens bok, finns i pocket, den vill jag också läsa. Båda böckerna har blivit bästsäljande romaner och nominerade till fina litteraturpriser.

Monica Gullman