John Ajvide Lindqvist, Verkligheten

Heidi Hallberg är stjärna i den populära realityshowen Hemma med Hallbergs och hon och hennes familj lever under ständig kamerabevakning. Men så en dag börjar glitchar och hack uppstå i verklighetens väv. Det första tecknet är en döende fluga på ett fönsterbräde som Heidi lägger märke till. Den ligger på rygg och trevar med sina ben i luften. I nästa ögonblick är den försvunnen. I takt med att dagen fortskrider ställer sig Heidi alltmer tvivlande till sitt eget livs realism. Hennes hand åker rakt igenom en solid dörr, trappsteg ändrar höjd. Vad är sant? Är hennes make och barn ens hennes? Är hela hennes reality i själva verket en simulering?

Verkligheten är skräckversionen av alla serier som dagligen strömmar på våra skärmar. En bläcksvart komisk uppgörelse med samtidens version av realism. Vad gör det med en människa och en familj att ständigt uppträda snarare än att leva?

Recensioner

Titeln Verkligheten kunde likaväl haft ett frågetecken som avslutning för det är en fråga som John Ajvide Lindqvist ställer i sin kortroman; vad är verkligheten för någonting? Tillvaron gestaltad som ett spel är litterär form som funnits i ”alla tider” men det blir ännu mer påtagligt idag med alla olika typer av reality-produktioner som sväller över som TV-serier, YouTube-kanaler eller i andra former, alltså en sorts verklighet som består av uppenbara konstruktioner, simuleringar som av någon anledning fängslar väldigt många människor. Vad händer då med alla dessa människor som konsumerar ”verklighet” snarare än att leva den? Och vad händer med alla de människor som agerar i denna reality, all denna simulerade verklighet som trots det uppenbart artificiella ändå är betydande delar av den verklighet som vi erfar? Ytterligare en intressant pusselbit i författarens långa berättelse om tillståndet i dagens samhälle.

Läs hela recensionen här.

Anders Kapp
@kapprakt 2022-08-09


John Ajvide Lindqvist slår till med något för honom så ovanligt som en tunn roman [ ] och jag känner mig lite nykär. Han är så himla bra på att skapa världar som bara nästan känns igen i det här fallet tv-konceptet som gett oss Keeping up with the Kardashians och Wahlgrens värld och låta det spilla över i något annat, som karaktärerna inte har kontroll över. Det är faktiskt helt genialiskt.”
/Maria G Francke. Sydsvenskan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *