Monica läser tre böcker i Låna&Läs

Lena Andersson, Koryfeerna, (Roman)

Det här är författarens egen tolkning av vad som hände när Olof Palme mördades. Fakta som blivit fiction?

Carl Stjärne, försteminister i landet Sverige dödas med ett skott på öppen gata i Stockholm efter ett sent biobesök med sin fru Astrid Stjärne. Astrid tror sig känna igen personen som skjutit, hon säger att han till hör Carls närmaste omgivning på jobbet, kanske en av livvakterna. Något hon ändrar på när förhörsledaren pressar, det slutar med att hon inte kom ihåg något alls. 30 år senare får journalisten Roger Lilja en förfrågan från en tidskrift om han vill skriva ett reportage om Carl Stjärne. En ny årsdag närmar sig, kanske finns  ett bokkontrakt som väntar om reportaget blir bra. När han frågar varför just han fått frågan svarar redaktören, du kommer att skriva informativt i en mild hånfull ton gentemot alla stollar som fortfarande orkar uppmana engagemang inför lömska komplotter i mörka gatuhörn under kalla krigets dagar och nätter. Så Lilja tar sig an uppdraget. Han ägnar tre veckor åt att läsa igenom allt material han kan hitta. Men inser att han måste få mer insides information om vad som egentligen hände den natten och varför. Han tar kontakt med Nils Niia, en man med god insyn i maktens korridorer. En plan Stjärne hade var att tillsammans med Sovjetunionens president göra landet socialdemokratiskt med landet Sverige som förebild. Stjärnes plan är vansinnig, nu måste man få honom att avgå eller på annat sätt tas omhand.

En fakta/fictionhistoria. Jag fastnar i språket så till den grad att jag tappar sammanhanget i berättelsen. Får börja om, backa tillbaka. Lena Andersson är en mästerlig författare, detta har hon visat i denna häpnadsväckande historia om fakta och fiction.

Ada Wester, Drömmar till salu (Feelgood)

Anni får ärva ett hus efter sin farmor Ester på den sörmländska landsbygden. Hon tänker, jag ägnar en sommar åt att  renovera och fixa till huset, sedan sälja och för pengarna köpa en liten lägenhet i Stockholms innerstad. Huset är fullt av gamla möbler och porslin, även ladan är fullproppad med diverse möbler. Anni älskar loppisar och att läsa böcker. För att få in pengar till renoveringen startar hon ett Instagramkonto, Drömmar till salu. Hon lägger ut bilder på möblerna kombinerat med porslinet. Det går sådär. Så träffar hon Love, han har en bilverkstad i byn, han börjar hjälpa henne med gräsklippning och annat praktiskt. I vartannat kapitel får man följa Ester från barn till vuxen. Hon kommer från en fattig familj med flera yngre syskon. Lycka är när hon får börja i skolan, där träffar hon Hjalmar med det underbara leendet. Hon blir redan vid sju års ålder blixtförälskad I honom. Ester är smart har lätt att lära. Anni blir förälskad i farmors hus, de gamla möblerna talar till henne, hon hittar brev, Hon börjar lära känna sin farmor. Hon som levde ensam i det stora huset med sin son, och sin syster. Vem är pappa till sonen, Annis pappa. Sakta börjar en historia komma fram i ljuset. Känslorna hon börjar få för den charmige och genom snälle Love. Men han har ju barn, har han en fru också? En charmig bok om kärleken till gamla saker och böcker. Om att hitta sin väg i livet och att våga satsa på det man brinner för. En feelgood roman som såklart har ett lyckligt slut.

Sebastian Avindell,  Dubbelexponering (Deckare)

Linköping är platsen, boken börjar dramatiskt. En man blir skjuten till döds i sitt hem med sitt eget gevär i en avlägset belägen villa. Geväret fanns upphängt och laddat på väggen i vardagsrummet. Samma kväll blir tre personer skjutna på en restaurang, strax därefter bryter en brand ut på hotellet på andra sidan gatan. Hela övervåningen blir totalt utbränd. Branden visar sig vara anlagd. Linköpingspolisen får fullt upp. Casper och Liv blir utredningsansvariga. Liv är från Tanzania, adopterad av en familj med flera söner. Har fått massor av kärlek under uppväxten men känner sig som en udda fågel på grund av sin hudfärg. Hon tränar kampsport håller sig i form. Carl är gift, har en liten son men äktenskapet håller på att krackelera, han vet inte hur han ska kunna rädda det, oron är stor, självklart spiller det över på jobbet,  han har stora problem med att fokusera, något Liv märker. Poliserna kör fast, är det en terrorattack? Otaliga förhör sker. Utredarna får hela tiden backa tillbaka, börja om från start. Casper blir mer och mer frånvarande, Liv får ingen kontakt, han drar sig undan, utredningen blir lidande.

När jag läst ut boken är jag i chock, hade aldrig trott att den skulle sluta så? Skickligt och bra skriven av författaren som får sin läsare att bli så överraskad.

Monica Gullman

1 kommentar på “Monica läser tre böcker i Låna&Läs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *