Pipeline – Sundsvalls Musikforum

SVERIGES ÄLDSTA – VÄRLDENS BÄSTA. 50 år av musikhistoria i en jubileumsbok om Pipeline! En djupdykning i gamla förråd, samtal med såväl publik och artister som aktiva medlemmar. Boken är en stilig coffee table-book på några hundra sidor och bygger på en mix av intervjuer, minnen, kuriosa, tidningsurklipp, affischer och fotografier från ett halvt århundrade av lokal musik- och föreningshistoria.

Föreningen som startade 1973 firar 50-årsjubileum under 2023. Genom intervjuer, bilder, artiklar och minnen från aktiva, musiker och publik följer vi föreningens fantastiska historia genom fem händelserika decennier. Från starten i en lokal i ett gammalt magasinshus utan scen, till en anrik rockklubb med atmosfär där publik och artister skapar en oslagbar musikalisk intimitet. Föreningen bildades för att skapa en scen på egna villkor, en musik- och kulturscen för musikgenres och andra kulturyttringar som inte var kommersiellt gångbara. I tidens anda fanns det liknande föreningar över hela landet. Idag är Pipeline Sundsvalls Musikforum unik som har lyckats leva vidare som en självständig kulturaktör med bibehållna värderingar och verksamheter.

Grundstenen i föreningen är det ideella arbetet och engagemanget från unga människor som genom föreningen får möjlighet att ta ansvar och växa som individer. Att själv få skapa något, i stället för att passivt konsumera. För många ungdomar har engagemanget i Pipeline/Musikforum gett dem grunden de står på vidare ut i livet. Eldsjälarnas förening har under ett halvt sekel försett Sundsvall med en fri oberoende musikscen där tusentals artister har äntrat scenen. En scen där många idag kända musiker från hela landet har startat sin bana och satt Sundsvall på kartan som en musikstad.

Förutom mångfalden av musikaliska uttryck som gett publiken oförglömliga upplevelser har föreningen även blivit känd för sitt samhällsengagemang och hjärtliga bemötande av såväl artister som publik. Drömmen om en fri oberoende scen blev verklighet och den består fortfarande tack vare alla eldsjälar som jobbat och kämpat för föreningens fortlevnad. Och drömmen och kampen om en bättre värld fortsätter.

Bokfakta:
Författare: Lena Wilson, Thomas Björling, Lia Jacobi, Thomas Lundmark, Theresa Bystedt, Mats Hammerman
Artnr: 9789152772997
Förlag/Utgivare: Pipeline Sundsvalls Musikforum
Utgiven: 2023
Sidor: 312 s
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Storlek: (28,5 x 22,5 x 3,4cm)
Vikt: 1730 gram
Genre: Musik, Kulturhistoria


Beställa

Pipeline Sundsvalls Musikforum

399.00 kr

50 år av musikhistoria i en jubileumsbok. En djupdykning i gamla förråd, samtal med såväl publik och artister som aktiva medlemmar. En stilig coffee table-book.

LÄS MERA

I lager