Eveline Santner, Sundsvalls Läsfrämjare

Foto Andreas Ignell

Läsningen är en del av livet för Sundsvalls läsfrämjare. Genom sina populära bokcirklar har Eveline Santner spridit läslust till många i Sundsvall – och på så sätt till sig själv också.

– Det är så inspirerande och intressant att få nya infallsvinklar på det man läst tillsammans, säger Sundsvalls nya läsfrämjare.

Hennes bokcirklar brukar fyllas snabbt och för många är det nog inte för överraskande att Eveline är Sundsvalls nya läsfrämjare, Själv blev hon väldigt förvånad.

– Det är väldigt omtumlande. Och väldigt hedrande. När jag läste juryns motivering tänkte jag; ”Gör jag allt det där?”, men det gör jag ju, säger hon.

Eftersom Eveline hellre säger ja än nej blir det mycket läsning i hennes liv. Hon är med i den litterära föreningen Frida Stéenhoff-sällskapet, driver bloggen Evelines Läsecirkel, är med i Litterära sällskapet, boktipsar åt Vängåvans bokhandel, leder bokcirklar i samarbete med både Scen Sundsvall och Sundsvalls stadsbibliotek – där hon själv hittade läsecirkellivet för snart 15 år sedan, först som deltagare från 2012 som ledare.
– Eveline är en läsfrämjare i ordets rätta bemärkelse, hon är så inspirerande och engagerad i litteratur och böcker och sprider läslust till många i Sundsvall, både gamla och unga, säger bibliotekspedagog Sofia Weiss på Sundsvalls stadsbibliotek.

Att det är viktigt att läsa när man är ung för att utveckla språk och ordförråd vet de flesta, men läsning är viktigt hela livet.
– Läsning är välgörande för vem som helst. Man får bättre minne, minskar stressen, blir mer empatisk och klokare. Därför behöver vi läsfrämjare som Eveline Santner som visar oss vägar in i läsning, säger Sofia Weiss.

Eveline Santners egen läsning har alltid varit kunskapsdriven, och grundar sig i en vilja att utvecklas. Lära sig saker.
– Min far uppmanade mig och mina syskon att läsa och lära – kunskap kan ingen ta ifrån er!
– Jag tycker det är spännande att läsa om relationer och livsval, livssituationer och öden och olika delar av världen, men det är också ett sätt att koppla av.

När hon själv provade på att vara med i en bokcirkel var kärleken ögonblicklig.
– Jag blev fast direkt, det var så roligt att läsa i grupp! Och så intressant med alla olika upplevelser och erfarenheter man kan ha, trots att man läst samma bok.

Det har blivit många bokcirklar sedan dess och planeringen för höstens läsecirkel är redan i gång.
– Jag ser ingen anledning att sluta, att läsa vidgar fortfarande mina perspektiv. Det är så spännande att fundera på budskap och innehåll tillsammans med andra, säger Eveline Santner.

Utmärkelsen Sundsvalls läsfrämjare delas ut i höst vid en ceremoni med föregående läsfrämjare Kullerbyttans förskola.

Juryns motivering

Genom sin nyfikenhet och generositet sprider Eveline Santner läslust till många Sundsvallsbor, både gamla som unga. Hon värnar om bibliotek och böcker och lyckas inspirera till samtal om litteratur på många olika plattformar, såsom sociala medier, läxhjälp, högläsningar och inte minst genom sina mycket omtyctka bokcirklar. Eveline har en förmåga att knyta ihop olika kulturuttryck med varandra och därigenom visa vägen till nya, spännande läsupplevelser. Via sin plats i styrelsen för den litterära föreningen Frida Stéenhoff-sällskapet bidrar hon till kunskap och att visa hur texter från förr i allra högsta grad är aktuella i dagens samhälle.

Share: