Elly Griffiths, Främlingen

Elly Griffiths Foto

Elly Griffiths är mest känd för sin serie kriminalromaner där rättsarkeologen Ruth Galloway är huvudperson.


Nu är hon tillbaka med en ny bok som är helt fristående och en helt annan typ av historia. Historien är skickligt växelvis berättad av de tre kvinnliga huvudpersonerna. Clare är en engelsklärare på en högstadieskola, Georgina som är hennes dotter och Harbinder som är polis.

Insprängt i nutidshistorien med ett antal mord, ligger den fiktiva R.M. Hollands spökhistoria Främlingen. De mord och mordförsök som sker är inspirerade från den historien och det skänker extra ryslighet med en spökhistoria som knyter ihop det hela. Mycket skickligt berättat.

Miljöerna är klassiskt engelska. En gammal herrgård som delvis byggts om till skola, men andra delar intakt bevarade från tidigare ägare. Vita frun skapar extra ryslighet i de halloweentider som historien utspelas under. Clares hus ligger avskilt och är granne med en övergiven och förfallen fabrik. Som upplagt för skräck och spökerier. Elly Griffiths måste ha haft kul när hon skrivit den här boken och tillåtit sig att frossat i detaljer och klassiska element från skräckromantiken.

Som det ska vara i en bra kriminalroman måste författaren lägga ut ledtrådar så att man kan med de grå hjärncellerna lista ut vem som kan vara mördaren. Så har Griffiths gjort i sin bok och jag tycker att spåret leder åt än det ena och än åt det andra hållet. I princip är alla misstänkta som i en Agatha Christie roman. Upplösningen, som är oväntad om än inte helt förvånande, är rysligt spännande.

Det här är en nytändning för Elly Griffiths, som här har lyckats skapa en smart, läskig, mörk och spännande berättelse som inte helt ligger inom den klassiska kriminalgenren. Hon har en skicklig språkbehandling, som översättaren lyckats att ta till vara i den svenska översättningen.

Lennart Bergström
Bokhandlar’n

ELLY GRIFFITHS (f. 1963) är en pseudonym för den brittiska kriminalförfattaren Domenica de Rosa, som belönats med bland annat Mary Higgins Clark Award och CWA Dagger in the Library Award. Hon debuterade med romanen Flickan under jorden, (2009), som blev startskottet på serien om rättsarkeologen Ruth Galloway som sålts i över 3 miljoner exemplar.

Elly Griffths var gäst på den Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, november 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *