Nina Wähä är gäst på Bokens afton 12 mars

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testamente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje.

Tag och skriv!

Nina Wähä är även en av författarna i den här antologin, Tag och skriv!, där du möter personliga texter av några av Sveriges namnkunnigaste författare. De delar även med sig av konkreta skrivtips och motiverande råd om hur du sätter igång.

Något av vad den bjuder på: Romanskrivande som ett husbygge. Skriva självbiografiskt. Inte vara rädd för att inte vara unik. Den svåra andra boken. Hur det är att gå och leda skrivarkurser. Inte sträva efter en perfekt rad, utan flera fulla sidor, och ur det vaska fram guldet. Konsten att kunna redigera sin egen text.

Det här är en bok som vänder sig till alla som är intresserade av skrivande. Till dig som ständigt skriver, till dig som ännu inte börjat och till dig som vill veta hur dessa författare egentligen gör.

Medverkar gör: Andrea Lundgren, Annika Norlin, Johan Theorin, Klas Östergren, Kristoffer Leandoer, Majgull Axelsson, Mats Strandberg, Negar Naseh, Nina Wähä, Stina Stoor, Sven Olov Karlsson, Torbjörn Flygt, Åsa Linderborg, Åsa Moberg.

Nina Wähä är född och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2007 med romanen S som i syster. Hon spelade en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan och har sjungit i popbandet Lacrosse. Romanerna Titta inte bakåt! (2010) och Testamente (2019) hyllades av kritiker samt nominerades till Augustpriset 2019 samt till Sveriges Radio Romanpris 2020. Norrlands litteraturpris instiftades 1973 och delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk
koppling. I kategorin vuxenlitteratur är Nina Wäha nominerad med sin bok Testamente. Priset utdelas sommaren 2020.

Sagt om boken
Hon är så bra att jag blir vansinnig.” Valerie Kyeyune Backström är kritiker och medarbetare på Expressens kultursida, läs hennes recension här.

Nina Wähä skriver vansinnigt roligt om helvetesmörker. Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva.”Aase Berg i Dagens Nyheter, läs hennes recension här.

Kul och sorgligt familjeepos från Tornedalen”,
Anders Kapp i Kapprakt. Läs hans recension här.

Bokens Afton
Nina Wähä är gäst på Bokens Afton, torsdag 12 mars, kl 18.30

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *