En Bokens Afton helkväll med Selma Lagerlöf 16 mars

* * * * FULLSATT * * * *

Selma Lagerlöf
Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner.

En kväll där författaren Anna-Karin Palm och skådespelerskan Görel Crona har Selma Lagerlöf i fokus.

En kväll där Anna-Karin Palm samtalar med Lennart Bergström och Anders Larsson om sin bok, Jag vill sätta jorden i rörelse – en biografi över Selma Lagerlöf.

En kväll där skådespelarskan Görel Crona framför sin föreställning, Selmas samlade vrede, som är en monolog där vi möter en annan Selma Lagerlöf än den välkända ”sagotanten”.

Anna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen.

Boken ger en levande och mångsidig bild av en författare som än idag förmår sätta världen i rörelse. Läs mer om Anna-Karin Palm och hennes bok här.

Sagt om boken
Anna-Karin Palms biografi över Selma Lagerlöf, Jag vill sätta världen i rörelse, möttes av en omfattande hyllningskör när den kom ut i augusti. Jag hade inte tänkt läsa den, men nu har jag ändå gjort det och lärt mig massor om denna den svenska litteraturens megastjärna.
Läs Anders Kapps recension här.

”Hon vill göra upp med bilden av Selma”. Helena Gustavsson i SvD, läs hennes recension här.

”Äntligen slipper Selma slåss mot fördomarna”, Kristina Sandberg i SvD, här.

Göre Crona har studerat teater i New York och fick sitt genombrott i TV-serien Varuhuset (1987–88). Bland övriga uppmärksammade roller återfinns rollen som Birgitta Stenbergs alter-ego i TV-filmen Apelsinmannen (1990), rollen som tuff polis i serien om Anna Holt (1996) samt i TV-serien Nya tider (2002–03). 2011 regisserade hon långfilmen Tysta leken. 2016 och 2018 medverkade Crona som Jackie Berglund i TV-serien Springfloden. Görel Crona är numera frilansande skådespelare och har en rad teater- och filmproduktioner på gång, se hennes hemsida här.

I Görel Cronas gestaltning av Selma Lagerlöf träder en passionerad, brinnande aktivist mot livets begränsningar för kvinnor fram. Vi får uppleva hennes passioner och besvikelser, följa hennes kamp för kvinnors rätt på samhällets alla områden och höra hennes öppenhjärtiga självinsikter som inte räds det innersta mörkret. Det blir en fartfylld resa genom Selmas ungdom, förälskelser, frihetskamp och framgångar.

Se även en kort trailer med Görel Crona som Selma Lagerlöf, här.

Bokens Afton
Görel Crona och Anna-Karin Palm är gäster på Bokens Afton, måndag 16 mars, kl 18 (OBS! Tiden).  Om du inte är medlem i Vängåvans Litterära Sällskap måste du köpa biljett i förköp, den kostar 150 kr men då ingår fika. Biljetter finns i kassan från 26 februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *