Recension: Mammajournalen av Helene Råberg samt Vuxna Människor av Marie Aubert

Monica Gullman har läst två böcker, Mammajournalen och Vuxna människor

Helene RåbergMammajournalen
En roman om en mamma, som inte riktigt orkade vara mamma. Och ett barn, en flicka, som kämpar för att bli sedd, som försöker vara till lags, längtar efter kramar och trygghet. När flickans lillebror föds har pappan redan lämnat dem. När lillebror är åtta månader blir han bortadopterad, mamman orkar inte med att ta hand om två barn. Flickans ständiga oro, ska jag också bli bortlämnad?Mamman träffar en ny man, allt blir lugnt, just nu i alla fall. Flickan får en låtsasfarmor och farfar som hon lär sig älska, där hittar hon äntligen tryggheten och får sina kramar och en kärleksfull omvårdnad. Mamman Barbro är skör, hon åker ut och in på psykakuten. Flickan börjar hitta små askar med lugnande piller gömda här och där i mammans lägenhet. Hon försöker skapa sig ett eget liv när hon blivit vuxen, men oron för mamman finns där hela tiden.

En roman om vad som händer i en mamma/dotterrelation när den psykiska ohälsan tar över och hjälpen från psykiatrin inte kanske fungerar när behoven är som störst.

En gripande och tankeväckande bok skriven med ett fint språk av Helene Råberg. Jag kommer att tänka på den länge, länge.

4/5 i betyg

Marie AubertVuxna människor
En roman om luggslitna familjeband, avundsjuka och skammen över en oälskad tillvaro. Ida har nyss fyllt 40 år, hon är arkitekt och singel, hoppar från förhållande till förhållande. Hon har bestämt sig för att frysa sina ägg tills hon träffar den rätte. Nu ska man fira moderns 65 årsdag i sommarparadiset. Lillasystern Marthe, hennes man och Ida ska träffas i sommarstugan som modern äger och dukar upp till fest. Men det blir inte riktigt som Ida tänkt sig. Lillasyster Marthe visar sig vara gravid och är ömkligare än vanligt. Ida tycker att hon flummat runt i tillvaron. Hoppat från jobb till jobb och aldrig skaffat sig en riktigt utbildning. Och nu ska Marthe dessutom bli mamma, detta innan storasyster Ida blivit det. Avundsjukan och ilskan kokar i henne. När mamman kommer börjar hon pyssla om lillsyrran på det sätt hon alltid gjort, Marthe är ju så skör, säger hon. När hon sen säger till Ida, ”när ska du skaffa ett seriöst förhållande och börja bilda familj?” Då brister det för Ida, den fina gemenskap de planerat för när mamman nu fyller 65 år blir istället ett familjedrama där gamla oförrätter kommer upp i ljuset.

En bok på bara 110 sidor, men en bok som berör mig som läsare. Viktigt för mig när jag läser böcker är att jag tycker om karaktärerna. I den här boken kan jag inte tycka om någon av dem men jag kan delvis sympatisera med Ida, hennes utsatthet och utanförskap i familjen gör lite ont.

Boken är med i Låna & läs 2019/20

4/5 i betyg

Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *