Håkan Nesser, Den sorgsne busschauffören från Alster

Jag borde verkligen inte leva.

Så skriver den före detta akademikern och busschauffören Albin Runge i sina anteckningar från 2012–13. Och när någon eller några tycks hota honom till livet har han full förståelse för detta. De bisarra hoten leder så småningom till att polisen i Kymlinge kopplas in.

Hösten 2018 tillbringar kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman av vissa skäl ett par tjänstlediga månader i Rute socken på norra Gotland, och fallet med den olycklige Runge får oväntat ny aktualitet. Någonting i utredningen från 2013 verkar ha gått fel. Käpprätt fel. Eller?

Berättelsen om den egendomlige busschauffören från Alster är den sjätte (eller möjligen sjunde) boken om kriminalpolisen Gunnar Barbarotti, inte mindre egendomlig han.

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, den filosofiska thrillern Flugan och evigheten, brevromanen Kära Agnes!, novellsamlingarna Barins triangel och Från doktor Klimkes horisont, New York-romanen Maskarna på Carmine Street, London-romanen Himmel över London samt kvintetten om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav den femte och sista boken i serien, Styckerskan från Lilla Burma, utkom i september 2012. Därefter har Levande och döda i Winsford (2013), Elva dagar i Berlin (2015), Eugen Kallmanns ögon (2016), De vänsterhäntas förening (2018) och Halvmördaren (2019) utkommit.

Boken Intrigo, innehållande novellerna Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samarien, All information i fallet och den nyskrivna kortromanenTom, utkom 2018. Dessa noveller ligger till grund för Intrigo-trilogin, internationella storfilmer regisserade av Daniel Alfredson och med bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny i rollerna. Han senaste bok är Den sorgsne busschauffören från Alster, som innebär en återkomst för Gunnar Barbarotti.

Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk.

Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet.

Sagt om boken

Nisse Scherman har läst boken, ”Få har en sådan skicklig berättarröst som Håkan Nesser. Det är en sann språklig njutning att läsa denna bok som på något sätt handlar om livet och döden och vad allt går ut på – egentligen.”

Läs hela recensionen här.

Monica Gullman har läst boken:

Få författare kan som Håkans Nesser berätta en historia. Hans eftertänksamma lågmälda språk som också innehåller en lagom dos humor. Karaktärerna, Eva Backman, och Gunnar Barbarotti, båda kommissarier i den fiktiva staden Kymlinge. De är ett par på jobbet och även ett par privat.

Fd akademikern, Albin Runge, sadlade om till Busschaufför, ett jobb han trivdes bra med tills olyckan inträffade. På en bussresa till fjällen, strax norr om Svenstavik väjde han för ett djur som kom springande över vägen. I halkan i dimman fick han sladd, bussen kanade av vägen och föll utför ett stup. 18 ungdomar och några vuxna dog.

Några år senare börjar Runge få hotelsebrev. Han tar kontakt med polisen i Kymlinge och träffar då Eva Backman och Gunnar Barbarotti. Breven är undertecknade Nemesis.

Fallet visar sig bli svårlöst. Många inblandade, föräldrar och anhöriga till barnen som dog. Ett jättejobb för poliserna att utreda. Eva Backman uttrycker det så, även om Barbarotti är som en blind höna och skicklig på att hitta de korn som kan föra en utredning framåt så läggs ibland fallet till handlingarna. Om inte något specifikt inträffar? Som i denna berättelse.

Jag är väldigt förtjust i Håkan Nessers sätt att skriva. Det är en spännande historia han knåpat ihop på sitt Nesserska vis. Även om jag kanske anar vad som kommer att hända vill jag ju ändå få det bekräftat. Så boken blir en bladvändare. Började läsa den en förmiddag och slutade sent samma kväll. En 398 sidor högklassisk spänningsroman

Monica Gullman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *