Ulrika Persson-Nyberg, Frank

“Hon kommer inte att höra mina ord. Hon finns inte, hon finns bara kvar i min fantasi, ett ytterst farligt och obehagligt rum. Vilken kvinna, ja vilken människa överhuvudtaget skulle frivilligt välja min fantasi? En sådan ful, smutsig och vedervärdig plats.”

Frank handlar om en mans inre resa – från pudelrockare med storhetsvansinne under det obekymrade 80-talet, till ett isolerat liv som kvinnoföraktande porrunkare med svåra relationsproblem. En på samma gång tragisk och komisk studie i sanningssträvande.

Ulrica Persson-Nyberg
Frank är Ulrica Persson-Nybergs debutroman. Som 21-åring fick hon sina första dikter publicerade i samlingsvolymen Tema Norrmogen på bokförlaget Jungfrun (1991). Ulrica har en magisterexamen i sociologi vid Lunds universitet (2005) och har genom åren fortsatt att förkovra sig inom ramen för sitt stora intresse: samhälle och individ i växelverkan.

Vill du beställa boken finns den i vår webb-butik här.

Bokfakta:
Författare: Ulrika Persson-Nyberg
Isbn: 9789189047419
Förlag: Ekström & Garay
Utgiven: 2020
Sidor: 198 sidor
Språk: Svenska
Format: Häftad
Kategori: Skönlitteratur, modern och samtida


Sagt om boken:

Frank har inte hittat sin plats i dagens samhälle. Han är en bitter, sargad och kvinnoföraktande konstnärssjäl som ägnar dagarna åt alkohol, kvinnoförnedrande porrkonsumtion och nostalgiska tillbakablickar på sina egna golden days på 80-talet. Emellanåt målar han några tavlor. Alltid samma motiv – dessa vindpinade träd.

Alkoholen dövar och porren eggar. Tillbakablickarna tröstar och målandet sörjer för brödfödan. Men inget av det skänker någon varaktig tillfredsställelse. I bakvattnet skvalpar ett självförakt som är svårt att fly undan. Han lever fullständigt ohållbart – och han vet om det.

Han har en religiös vän som regelbundet försöker frälsa hans förtappade själ. Och även om Frank själv är troende så är han inte intresserad av den sortens framkrystade godhet som hans vän påtvingar honom.

När Sigrid kommer in i hans liv är det något som förändras. Hon är inte en man. Men han ser henne inte heller som en kvinna. För honom är hon könlös. Och det är bara då han kan uthärda hennes närvaro.

Resten av berättelsen byggs sedan skickligt upp mot ett crescendo som är både spännande, olustigt och nervpirrande.

Frank är en viktig bok om svåra frågor. Den lyfter ut porrens skadliga inverkan i ljuset och tvingar läsaren att förhålla sig till det. Men i lika stor utsträckning behandlar den existentiella frågor, människors drivkrafter och hur man kan finna en mening med allt.

Det som möjligtvis skiljer Frank från andra män i liknande förhållande är att han har en intellektuell kapacitet som gör att han kan företa en mental resa. Och det är möjligheten att företa den mentala resan som gör boken mycket läsvärd!

Boken är skriven i jag-form och saknar kapitelindelning. Ett ovanligt grepp men man vänjer sig snabbt vid det obrutna flödet. Som läsare uppskattar jag greppet.

/David Östlund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *