Björn Ranelid, Bill Nilssons sista vita skjorta

En fruktansvärd tragedi har inträffat i en by på Österlen. Hur kunde den ske? Hur kan livet gå vidare? Björn Ranelid målar upp ett samhälle där det vackra och det fruktansvärda lever sida vid sida. I tillbakablickar lär vi känna några av byborna och förstår så småningom vad som har hänt.
Det finns händelser som tycks gjorda enbart av mörker. Men havet, jorden och arbetet ger människorna kraften att resa sig. Och kärleken, som kan ta oväntade vägar.

Björn Ranelid föddes 1949 i Malmö och bor numera i Stockholm. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. 1983 debuterade han med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren och har sedan dess skrivit mer än trettio böcker. Han har fått många litterära priser, bland andra Augustpriset för romanen Synden (1994). År 2014 fick han Stina Aronsons pris av Samfundet De Nio.

Björn Ranelid

Björn Ranelid är en oerhört flitig person, som syns och hörs på många arenor. Utöver sitt författarskap är han en ofta anlitad föredragshållare och krönikör. På senare år har han också ombetts att vara med i ett flertal tv-produktioner, som Stjärnorna på slottet, På spåret, Let’s dance, Melodifestivalen. Dessutom talar han kanske mer än någon annan inför publik. Han har gjort tusentals framträdanden, både inför fullsatta jättearenor och små grupper av skolelever.

År 2009 instiftades Björn Ranelidpriset, ett pris för gymnasieungdomar som är duktiga på att formulera tankar i aforismer och metaforer. Det var i samband med att ett urval av Ranelids egna metaforer gavs ut i en praktutgåva på fyra språk på ett annat förlag. (Jag skänker dig mina vackraste ord). Ytterligare ett annat förlag utgav samma höst ut en bok om honom, Fenomenet Björn Ranelid. Apropå den skrev Bo-Ingvar Kollberg i UNT att Björn Ranelid är en av vår svenska litteraturs främsta diktare. Samtidigt gjorde han en fin sammanfattning av Ranelids författarskap: ”Han uppehåller sig gärna vid godhetens problem. Han lyfter fram ondskan i människolivet. De utsatta och de som ur usla brunnar ösa, för att tala med psalmisten, har i honom en varm förespråkare. Och i bok efter bok ställer han sig på barnens sida och tar deras parti i en kallhamrad och i alltför hög grad brutal tillvaro.”

Detta stämmer i hög grad också in på många av Björn Ranelids romaner.

Sagt om boken:

Monica Gullman har läst boken och skriver så här,

Som vanligt tar det några kapitel att komma in i det Ranelidska språket, men sedan är jag fast. Prästfrun Karin Blom har tagit livet av sina fyra barn, sedan har hon hängt sig i en takbjälke i köket. Byborna sitter i kyrkan på begravningen, fem kistor, de försöker förstå vad som hänt? Prästen Gustav Blom är orsak till det fruktansvärda. Som en ond spindel i svart kappa med vit krage har han spunnit sitt nät kring familjen och byborna. Han är förbjuden att gå på begravningen av sin familj, en annan präst förrättar begravningsceremonin. Bill och Anna håller varandras händer och gråter. Likaså Johan och Sara. Benjamin kokar av ilska, det är prästen som ställt till det så att hans älskade Emma har hamnat på psyksjukhus. Hon är bara 15 år. Hans övergrepp var orsaken.

Så börjar boken, en fruktansvärd tragedi.

Dessa karaktärer får man som läsare följa genom olika kapitel, i sorg och glädje:
Anna, folkskolläraren i den lilla byn i sydöstra Skåne. Älskad av alla barn för sitt oändliga tålamod och milda sätt.
Äppelodlaren Bill Nilsson, hans omsorg om sin äppelodling har gjort honom vida känd, inte bara i Sverige utan också utanför landets gränser. Författarens beskrivningar av äppelodlingen, alla sorter av äpplen som skördas med varsamma händer får mig att känna både lukt och smak i fantasin.
Johan, fiskaren, stor och stark, en människa alla har stor respekt för. Han älskar att fara runt i byn på sin stora Harley-Davidson med sidovagn.
Sara, den före detta nunnan, kom till byn, utbildade sig till distriktsköterska och startade även en liten handelsträdgård för blommor och allt som växer, är hennes passion.
Benjamin Sander, kom till det särskilda boendet i byn där ungdomar som farit illa i livet får en nystart.

Denna berättelse handlar om dessa människor i den lilla byn nära havet i det vackra landskapet Österlen. Om ondskan som hade sitt bo i prästens sinne och hans iskalla ögon som gjorde att människor i byn kände sig olustiga i hans närvaro.
Boken handlar om vanligt människor som lever sina liv på gott och ont. En hyllning till livet, naturen och kärleken. Skrivet med Björn Ranelids poetiska och vackra språk.

Jag har varit som trollbunden från sida ett till den sista sidan 350.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *