Elena Ferrante, De vuxnas lögnaktiga liv

”Två år innan pappa stack sa han till mamma att jag var väldigt ful. Han yttrade den meningen lågt, i den lägenhet mina föräldrar som nygifta hade köpt i Rione Alto, högst upp på Via San Giacomo dei Capri. Allt – platserna i Neapel, den iskalla februaridagens blå ljus och de orden – har förblivit intakta. Men själv har jag kanat i väg och fortsätter kana nu också, mellan de här raderna som vill bilda en historia åt mig fastän de egentligen inte är någonting …”

Den som berättar är Giovanna, mitt i brytpunkten mellan barn och tonåring, som efter att ha råkat höra sin fars ord tappar fotfästet. Vem håller hon på att bli med sitt förändrade utseende, i vem behöver hon spegla sig för att finna sig själv på nytt? I sin vilsenhet söker hon upp sin faster Vittoria som introducerar henne till det andra Neapel, det simpla och tygellösa, det som det anständiga Neapel där uppe på kullarna fruktar och avskyr. Giovanna försöker hitta sin plats i endera av världarna, men ingen av dem tycks kunna erbjuda henne några svar eller någon fast plats i tillvaron.

Den italienska författaren Elena Ferrante debuterade 1992 med Plågsam kärlek som tillsammans med Dagar av ensamhet och Skuggan av en dotter utgör en löst sammanhållen trilogi om kärlekens baksida. Men det var med Neapelkvartetten som Ferrante nådde internationell ryktbarhet. Ferrante har också skrivit barnboken Stranden på natten.

Bokfakta:
Författare: Elena Ferrante
Isbn: 9789113107370
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
Sidor: 341 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Skönlitteratur

1 kommentar på “Elena Ferrante, De vuxnas lögnaktiga liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *