Theodor Kallifatides, Kärlek och främlingskap

Lena Sjödin Roman och Theodor Kallifatides vid hans senaste besök hos oss

Christo har lämnat sina föräldrar i Athen och flyttat till Stockholm. Det är sextiotal och det nya studielånet ger honom möjlighet att studera idéhistoria på universitetet – något han alltid velat göra.

Men han är alltför ensam i Stockholm. Det räckte inte att lära sig språket, han måste byta inälvor också. Grekland finns i hans hjärna och hjärta, i hans humor och i alla hans val, men när han möter Rania vänds alla begrepp upp och ned.

Kärlek och främlingskap är en varm och humoristisk berättelse om en passion med förhinder och om svenskar och invandrare i ett Sverige som fanns för inte så länge sedan.

Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides föddes i Grekland 1938 och flyttade till Sverige 1964. Efter diverse arbeten blev han lärare i praktisk filosofi vid Stockholms Universitet mellan 1969 och 1972. Därefter var han chefredaktör för Bonniers Litterära Magasin fram till 1976. Sedan dess har han vid sidan av sitt författarskap medarbetat i tidningar och tidskrifter samt översatt författare som August Strindberg, Ingmar Bergman och Lars Norén till grekiska och Giannis Ritsos och Mikis Theodorakis till svenska.

Han har utgivit ett trettiotal skönlitterära verk, finns översatt till ett tjugotal språk och genom åren har han tilldelats ett stort antal priser. Flera avhandlingar har skrivits om hans författarskap, till exempel The Longest Journey of All: Theodor Kallifatides and Second Language Writing av Monika Kallan vid Harvard University.

Sagt om boken

Anders Kapp har i sin blogg Kapprakt recenserat boken,

En gråmulen helg som motats i grinden av ett varmt solljus i hjärtat, helt och hållet tack vare Theodor Kallifatides nya mästerverk, Kärlek och främlingskap, en titel som väl beskriver vad denna berättelse handlar om, men här finns också så mycket mer. Existerar egentligen katharsis som frigörelse, rening, frälsning och vad utgörs den i så fall av? Egentligen är det helt obegripligt hur en författare med så många böcker bakom sig under så många år kan skriva om de mest klassiska och stora skönlitterära frågorna på ett sätt som glittrar av fräsch berättarglädje, som förmedlar nya insikter kring eviga frågor med en lätt penna vars bläck består av värme, intelligens, djup mänsklighet och inte minst en stor dos humor. Bland mycket annat är han en mästare på oväntade liknelser och smarta aforismer, Wilde och Rochefoucauld har i Kallifatides en stark modern konkurrent.

Läs hela recensionen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *