Denise Rudberg, Femte kollusionen


I Femte kollusionen fortsätter vi att följa signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth som är baserade på Denise Rudbergs egna mormödrar och farmor. Den här gången är insatserna högre än någonsin tidigare. Året är 1942 och kriget kryper närmare inpå den svenska gränsen, koderna blir alltmer motsägelsefulla och ett till synes ofarligt uppdrag handlar snart om liv och död.

– Denna femte del utspelar sig i ett Sverige, februari 1942, som står på randen av en tysk invasion längs den norska gränsen. På bara några månader måste vi mobilisera 300 000 krigsdugliga män för att stå emot fienden samtidigt som en komplicerad och svårforcerad signalspaning kan vara det som avgör vårt öde. Inhämtande av hemligstämplad information och desinformation är vårt främsta vapen. I arbetet med denna bok har det blivit plågsamt tydligt hur stora likheterna mellan Sverige 1940 och idag är, säger Denise Rudberg.

–  Med Kontrahenterna har Denise skapat ännu en serie som växer i popularitet för varje ny del. Jag är övertygad om att skälet till den stora framgången är bokseriens starka karaktärer, vilka vi får följa i det lilla och i det stora – och i ett Sverige där kriget står för dörren och där insatserna är höga, säger Håkan Bravinger, förlagschef på Norstedts.

Den förra boken, Den fjärde doktrinen, hyllades av kritikerna och röstades fram av läsarna till Årets roman i Adlibrispriset 2022.