Bokhandlarn möter Frida Skybäck

Min författardröm

Jag har drömt om att bli författare sedan jag var liten och några av mina starkaste minnen från barndomen är när andra människor läste något som jag skrivit. Jag kommer ihåg högläsningen på lågstadiet, hur jag som 11-åring smugglade in mina noveller bland de ”riktiga böckerna” på Örkelljunga biblioteket och då några vänner agerade ut en av mina noveller på bussen på väg hem från gymnasieskolan i Klippan. Jag minns hur det pirrade i kroppen när en text var färdig och hur hjärtat nästan slutade att slå i väntan på att någon annan skulle ta in det som jag hade skapat.

Det bästa jag vet är att sitta framför en dator med ett öppet worddokument och se hur mina karaktärer får liv. Jag har alltid älskat att berätta, älskat att skapa världar där mina huvudpersoner får känna, uppleva och slås ned för att sedan resa sig igen. När jag skriver slutar allting runtomkring mig att existera. Jag finns bara just där, just då.

Mina böcker handlar ofta om snåriga familjerelationer och grymma människoöden. För mig finns det inget som är mer spännande än att lära känna en karaktär på djupet, att förstå hur hen tänker och känner. Som historiker känns det naturligt att skriva om det förflutna, att hitta beröringspunkter mellan då och nu och försöka förstå vad det är som formar oss som människor.

Nu, Frida Skybäck, måste vi prata böcker och bokhyllor!

* Hur organiserar du din bokhylla? 

Om jag hade haft mer plats hade jag nog organiserat efter genre och alfabetiskt, men nu är det tyvärr en enda röra med två lager böcker på varje hyllplan.

* Vet du hur många böcker du har hemma? 

Ingen aning

* Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla? 

Inga böcker är pinsamma!

* Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du? 

Jag kommer aldrig sluta älska pappersböcker, att hålla i en bokpärm och bläddra sig fram ger en extra dimension till läsupplevelsen.

* Vilken/vilka ”klassiker” läser du om och om igen? 

”Jane Eyre”

* Finns det någon ”klassiker” som du aldrig kommer att läsa? 

Jag försökte mig på ”Moby Dick” när jag pluggade engelska, men fastnade halvvägs och kommer nog aldrig läsa färdigt den.

* Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste? 

”Överlevarna” av Alex Schulman.

* Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok? 

Jag ger sällan upp böcker och tycker att man åtminstone ska ge den 50-100 sidor.

* Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar? 

Ger till vänner eller andrahandsbutiker.

* Vad läser du just nu? 

Jag ska just börja på Belinda Bauers ”Livets & dödens villkor”

* Den roligaste bok jag läst 

”Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt” av Gail 

Honeyman.

* En bok alla unga människor borde läsa? 

”Glaskupan” av Sylvia Plath

* … och vi alla, oavsett ålder? 

”Försoning” av Ian McEwan

* Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu? 

Spännande historier som erbjuder en stunds verklighetsflykt

* Vad kommer du ihåg av barndomars läsupplevelser, som gav dig hjärtklappning/äventyr/tröst? 

Jag älskade Maria Gripe och minns en gång då jag var lite krasslig och fick stanna hemma från skolan. Jag hade just hade fått ”Tordyvel flyger i skymningen” och tillbringade hela dagen i sängen med att läsa, vilket var en underbar upplevelse. Jag tror lockelsen med Gripes böcker är att de både är spännande och berör.

* Litterär gestalt jag skulle vilja vara? 

Elisabeth Bennet – jag hade älskat att få befinna mig i 1800-talets England, promenera över hedarna, dricka te och gifta mig med Mr. Darcy förstås!

* Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia? 

Zadie Smith, hon har ett otroligt språk och ett fantastiskt öga för detaljer.

Se Frida Skybäcks hemsida här.