Bokhandlarn möter Per Schlingmann

Per Schlingmann, född i Borås, är politiker, föreläsare, pr-konsult och författare. Schlingmann är vice ordförande i SOS Barnbyar samt ledamot i styrelserna för Svenska Filminstitutet och Ecoliving AB. Schlingmann var mellan 2011 och 2012 chefsstrateg hos Moderaterna och anses vara en av arkitekterna till förnyelsen av Moderaterna och valframgångarna 2006 och 2010. Tidigare har han varit statssekreterare i Statsrådsberedningen med ansvar för kommunikation. Schlingmann var partisekreterare för Moderaterna mellan 2006 och 2010.
 
Han har en filosofie kandidatexamen i nationalekonomi från Göteborgs universitet. Han har arbetat med kommunikation och haft chefsbefattningar i flera bolag, som till exempel Spider Relations. 

Han anses vara en av de mest inflytelserika strategerna inom kommunikation och är bland annat utsedd till en av Sveriges superkommunikatörer. Under sin tid i politiken utsågs han flera år till en av Sveriges mäktigaste och mest inflytelserika personer.

Han har tidigare skrivit en rad böcker, nu senast ”Familjen Morelli : en gastronomisk feelgoodroman”, tillsammans med Karl Ljung, som utsågs som rekordung till Årets kock och är idag krögare på den framgångsrika italienska krogen Lavventura i Stockholm.

”Familjen Morelli” är en gastronomisk feelgoodroman full av smaker, dofter och magiska matupplevelser.

Efter en lång tids frånvaro återvänder Stella Morelli till sitt älskade Toscana. Där möter hon kärleken, familjen, råvarorna, vinet och döden. Men tillbaka i Stockholm återgår livet till vardagen. Ända tills hon plötsligt får hon den chans hon drömt om. Att öppna en egen restaurang. Men vägen dit blir svårare än hon kunnat föreställa sig. Kampen för hantverk, tradition och ursprung ställs mot innefolkets behov av yta, likes och bekräftelse. För att lyckas behöver hon hjälp av sin bror som är en stjärnkock i New York. Men kommer han ställa upp? Och vågar hon låta kärleken till maten segra?

Nu Per, måste vi prata om dina böcker!

Hur organiserar du din bokhylla? 

Vi har flyttat runt på senare tid så min bokhylla finns på tre adresser och i kartonger i tre förråd.

Vet du hur många böcker du har hemma? 

Nej, men många!

Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla? 

Nej, jag tycker inte att det finns pinsamma böcker.

Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du? 

Jag föredrar inbundna böcker för egen läsning, men blir alltmer bekväm med e-boken.

Vilken/vilka klassiker läser du om och om igen? 

Hjalmar Söderbergs Doktor Glas har jag läst några gånger och när jag nu svarar på frågan känner jag att det är dags igen.

Finns det någon ”klassiker” som du vägrar att läsa? 

Nej.

Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?

Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok? 

Här är jag helt regelfri. Man får ge upp så fort man vill. Det finns alltid en annan bok att öppna.

Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar? 

Det är mitt problem, jag har otroligt svårt att göra mig av med böcker.

Vad läser du just nu? 

Jag har precis avslutat Åsa Lindeborgs ”Året med tretton månader”. Just nu är jag lite nördig och läser om böcker om amerikanskt politiskt kampanjande inför stundande presidentval. Så fort jag får tillfälle kommer jag att sätta tänderna i Frida Boisen och Pascal Engmans nya böcker.

Vad kommer du ihåg av barndomars läsupplevelser, som gav dig hjärtklappning/äventyr/tröst?

Jag minns hur jag slukade Enid Blytons Hemliga sjuan. Senare gav jag mig på några av de tjocka ryska klassikerna och minns hur glad jag blev av att jag tog mig igenom dem och faktiskt uppskattade dem. Ett annat tidigt läsminne var Charles Bukowskis böcker och i samma era vågen av generationsromaner med Per Hagman, Alexander Skantze och Claes Holmström. De senare uppskattade jag väldigt mycket.

Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu? 

Jag tror många av oss behöver fly och resa genom litteraturen. Det är mitt ena svar. Det andra är att vi behöver läsa för att reflektera och förstå vår tid.