Thomas Svensson, Blodgärning

Året är 1905. 

Suni Maria står på en färja som glider genom dimbankarna mot ön där hon levt hela sitt liv. Så ropar någon ett namn och allt kommer tillbaka. På färjan finns Erik som hon gjort allt för att försöka glömma, han som nästan blev hennes död. Panikslagen låter hon sig omfamnas av mannen som aldrig mer skulle få komma nära henne.

Blodgärning är inspirerad av en verklig händelse, ett mord som begicks på Alnön utanför Sundsvall. Mördaren tog sedan livet av sig och det fanns gott om vittnen på platsen. Sundsvalls Tidning konstaterade två dagar senare, den 29 juni 1905, att det handlade om ett svartsjukedrama. 

De inblandade tillhörde ett bortglömt marginalsamhälle, grupper av bofasta samer i kustlandet. Bland dessa fanns mördarens far, den siste sockenlappen i Alnö socken. Han var en av bönderna beskyddad same med mycket speciella arbetsuppgifter nämligen kastrering och avlivning av hästar, hundar och katter, saker som allmogen av hävd inte ville befatta sig med. 

I det här sammanhanget utspelar sig dramat. De båda huvudpersonerna träffas som unga och handlingen drivs av två historiska nedslag då avgörande händelser inträffar som ska prägla deras förhållande livet ut. 

Suni Maria är i grund och botten en snäll och rejäl person men vilsen, tyngd av självförakt och familjehemligheter. Erik är en handlingskraftig psykopat och med mycket ondska och mörker i sig. De båda dras till varandra utan att de förstår varför. Mellan dem finns Kåmberg, sockenlappen, som gör så gott han kan men hans välvilja visar sig vara missriktad. När Suni Maria till sist inser hur allt hänger ihop är det för sent, katastrofen är oundviklig.

Thomas Svenssons debutroman handlar om mörka familje­hemligheter, skuld och frigörelse. Den är inspirerad av en verklig händelse, ett mord som begicks strax intill författarens bostad. Romanen utspelar sig i ett lokalsamhälle som har fallit i glömska, en bofast samebefolkning i södra Norrlands kustland.

Thomas Svensson bor med sin hustru Ulrika på Alnön utanför Sundsvall. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat i reklambranschen och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid. Han debuterar med det historiska relationsdramat Blodgärning.

Bokfakta:
Författare: Thomas Svensson
Isbn: 9789189219885
Förlag: Vulkan
Utgiven: 2020
Sidor: 255 sidor
Språk: Svenska
Format: Häftad
Kategori: Skönlitteratur