Bokhandlarn möter Pernilla Ericson


Pernilla Ericson är bokslukare sedan barndomen och har skrivit ända sedan hon var liten. I dag kombinerar hon jobben som journalist och författare, ledarskribent på Aftonbladet med fokus på jämställdhets- och klimatfrågor och som författare tar hon upp samma frågor. Efter en trilogi om Erlagruppen, där jämställdhetsfrågorna var ett viktigt tema, har hon i år med nya 300 grader inlett en serie klimatdeckare. Hon är bosatt i Stockholm.

I sena tonåren började hon jobba för tidningen Okej och det blev vägen in i journalistiken. Hon har arbetat på flera kvinnomagasin, på Aftonbladet och med olika produktioner för TV4. De senaste åren har hon arbetat som skribent på Aftonbladets ledarredaktion där hon i huvudsak skriver om feminism/jämställdhet, klimathotet och antirasism.

Som författare debuterade hon 2016 med Spåren vi lämnar efter oss, den första boken om utredningsteamet Erlagruppen. Den är en sorts utredningsteam, fristående från, men i nära samarbete med polisen. Det är en grupp starka karaktärer med huvudpersonen Liv, chefen Edith, hackern Aminah och tidigare kriminelle Rickard.

Precis som karaktären Liv Kaspi, sysslar Pernilla Ericson mycket med kampbetonad träning och är instruktör inom en brottningsinfluerad träningsform heter ruffie. Grundaren av den träningsformen är kampsportaren Musse Hasselvall, och hon samarbetar också med honom för att kunna skapa trovärdiga kampscener i böckerna.

Hon fick idén till gruppens första fall när hon efter en serie artiklar fick ta emot mängder av personliga berättelser om övergrepp. De flesta av de skrivande kvinnorna hade inte vågat anmäla.

Debuten följdes av Jag ska hitta dig 2017 och När du vänder dig om 2018. Den sista boken i trilogin har en egen och verklig förhistoria som baseras på hennes vän Paula ”Finjima” Manrique, teknikexpert och profil inom spelvärlden som inspirerat en hel del till karaktären Aminah, Erlagruppens hacker. Paula berättade om alla hot hon utsatts för sedan hon som kvinna började ta plats i den mansdominerade spelvärlden. Hot- och hatmejl, som övergick i fysiska hot, döda djur hemskickade och någon målade med bajs på hennes dörr. De hackade hennes e-post och fick tag på privata bilder. Sedan riggade de en profil och började ragga på män i Paulas namn. Det de uttryckte där var att ”Paula” sökte män som kunde förverkliga våldtäktsfantasier. Komma hem till henne. De hade hennes adress, och det kom mycket riktigt hem en man till Paula, som trodde att han kom på inbjudan. Dörren var olåst och plötsligt stod han i hennes vardagsrum.

Pernilla Ericson har gott om egen erfarenhet av hot och hat, har mött många som utsatts för nättrakasserier, men hon blev ändå chockad av Paulas berättelse. Den blev då utgångspunkten för boken När du vänder dig om.

Efter en framgångsrik trilogi var det dags att skifta tema och med årets 300 grader har hon inlett en serie klimatthrillers. Huvudpersonen är Lilly Hed som efter en snabb och framgångsrik poliskarriär i Stockholm hamnat i en del problem och flytt storstaden för ett jobb vid Nynäshamnspolisen. Hon hittar också en intressant bostad, Enbomsfyren, en gång byggd av fyrentusiasten Sigvard Enbom men aldrig tagen i bruk, numera i folkmun kallad Fyrkraken och den hyr Lilly av Hilda Enbom, Sigvards syster.

En annan viktig och återkommande karaktär är Jesper Hansson, styrkeledare vid Nynäshamns brandstation, som har en del egna trauman att bearbeta, men som sliter hårt i den ibland nästan hopplösa kampen mot de stora bränder som uppstår i sommarhettan. Inte helt oväntat uppstår en attraktion mellan Lilly och Jesper och kanske kan relationen utvecklas i kommande böcker.

Text från bloggen Kapprakt

Nu Pernilla Ericson måste vi prata om böcker och dina bokhyllor

Hur organiserar du din bokhylla? 

Efter färg på bokryggarna. Harmoni råder i trängseln.

Vet du hur många böcker du har hemma? 

För många. Det är dubbla rader i alla bokhyllor.

Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla? 

Jag äger märkligt nog en biografi över Bert Karlsson.

Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker? Vad föredrar du? 

Jag vill inte välja! Jag läser alltid en pappersbok innan jag somnar (och i stort sett varje ledig stund), och så lyssnar jag på ljudböcker när jag är ute och går, eller gör tråkiga saker, som att stryka eller sortera tvätt.

Vilken/vilka ”klassiker” läser du om och om igen? 

Mobergs Utvandrarna-serie återkommer jag ofta till. Det är värt att påminna oss om också, att omkring en miljon svenskar lämnade Sverige på grund av hungersnöd eller i jakt på ett bättre liv, för inte särskilt länge sedan. 

Finns det någon ”klassiker” som du aldrig kommer att läsa? 

Nej.

Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste? 

Majgull Axelssons ”Inställd resa till Sabarmati” är lysande, jag slukade den och förälskade mig i karaktärerna.

Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok? 

Fem kapitel kan man väl ge en bok i alla fall?

Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar? 

Jag skickar framför allt ofta böcker jag älskar vidare, så att andra får dela läsupplevelsen.

Vad läser du just nu? 

Jag har precis påbörjat ”I sommar blir det nog bättre” av Sisko Savonlahti. Mycket lovande så här långt.

Den roligaste bok jag läst?

Jag skrattade ofta högt åt Bo Baldersons dråpliga deckare med insikt i maktens korridorer. Skolpedagogen Vilhelm Persson hade min fulla sympati och mordgåtan var alltid ett briljant pussel.

En bok alla unga människor borde läsa och vi alla, oavsett ålder?

Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-1945. Minus internet var deras tid så lik vår. 

Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu? 

En smula verklighetsflykt eller kanske något som värmer hjärtat lite extra. Linda Olssons fina ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger”, till exempel. Söker du kopplingar till det vi genomlever just nu: ”Som pesten” av Hanne-Vibeke Holst är då klockren.

Vad kommer du ihåg av barndomars läsupplevelser, som gav dig hjärtklappning/äventyr/tröst?

Narniaböckerna sprängde fantasins ramar, en hisnande läsupplevelse. Jag var liten, närsynt och – i mötet med bokserien – okontaktbar.

Litterär gestalt jag skulle vilja vara? 

Liv Kaspi i min tidigare serie om utredningsteamet Erlagruppen, hon låter sig aldrig hejdas av rädsla, hon är obrottsligt lojal (det har vi gemensamt) och en fenomenal fajter. Det sistnämnda främst tack vare research-intervjuer med kampsportaren Musse Hasselvall. Liv gör också intåg i min nya serie, i uppföljaren till ”300 grader”.

Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia? 

Fatima Bremmer, vem skulle inte vilja få sitt livs historia skriven av henne?