Bokhandlarn möter Herman Lindqvist

Herman Lindqvist har skrivit över sextio böcker och han skriver ständigt fler. Det är framför allt historiska verk, men också skönlitteratur, biografier, kåserier m.m.

Han föddes i Stockholm 1943, men växte upp i Helsingfors. Han tog studenten, läste statskunskap och började sitt yrkesliv som journalist. Vid 25 års ålder blev han utrikeskorrespondent för Aftonbladet och bevakade sedan under mer än tjugo år krig och katastrofer i alla världsdelar för Aftonbladet, Expressen, SVT och Riksradion. Numera är han bosatt i Warszawa.

År 1969 debuterade han med en reportagebok om den ryska invasionen av Tjeckoslovakien. I sin skönlitterära debut Strax före deadline (1980) skildrade han sina upplevelser då de röda khmererna tog över Pnom Penh i Kambodja.

Sedan 1990 är han heltidsförfattare. Under åren 1992–2006 utgavs hans stora verk Historien om Sverige i elva delar. Den bokserien har tillsammans med de omkring trettio avsnitten av Hermans historia som sändes i SVT mellan 1991 och 2002 starkt bidragit till det ökade historieintresset i Sverige. Många har vittnat om att det är Herman Lindqvists medryckande sätt att berätta som har fått dem intresserade av historia.

Herman Lindqvist har en djup kunskap om Sveriges kungahus, som han har skrivit flera böcker om, senast Kungligt och mänskligt (2010). Han har också undervisat prinsessorna Victoria och Madeleine i Sveriges historia.

Hans serie om franska historiska personligheter började 2008 med Madame de Pompadour, ett porträtt av 1700-talsborgarflickan som blev kunglig älskarinna och fick en maktställning som få andra. Året därpå kom Jean Bernadotte, mannen vi valde, om den franske marskalken som blev vår förste kung av ätten Bernadotte, Karl XIV Johan, och våren 2011 kom Ludvig XIV, Solkungen.

Herman Lindqvists självbiografi om livet som journalist och författare, Mitt i allt, kom 2012. Året därpå skrev han en bok han länge velat skriva, om Sveriges och Finlands gemensamma historia: När Finland var Sverige. För den belönades han med 18 000 euro av Svenska Litteratursällskapet i Finland och med ett hedersdoktorat vid Åbo Akademi. Därefter har den flitige författaren också skrivit om Erik XIV och om Sverige som kolonialmakt, något som ingen tagit ett samlat grepp om tidigare. 2020 utkom hans bok Historien om Sverige.

* Hur organiserar du din bokhylla?

Numera totalt kaos eftersom jag har bokhyllor på två adresser och i två magasin

* Vet du hur många böcker du har hemma?

Ingen aning, skulle tro de är några tusen

* Finns det några pinsamma böcker i din bokhylla?

Säkert, men det pinsamma ligger i betraktarens öga och jag tycker väldigt lite är pinsamt.

* Hur ser du på pappersböcker och digitala böcker?

De är böcker för olika syften och olika situationer.

* Vad föredrar du?

Självklart riktiga böcker, men kan läsa digitala faktaböcker då det är bråttom.

* Vilken/vilka ”klassiker” läser du om och om igen?

Finns två böcker som är de enda som behövs om man hamnar på en obebodd ö: Bibeln och Shakespears samlade verk. Där finns alla formuleringar, alla tankar och allt man behöver.

* Finns det någon ”klassiker” som du nog aldrig kommer att läsa?

Har läst väldigt många, blädderläst ännu fler och har ambition att titta på resten. De ännu olästa står där som lockande viner jag en dag ska smaka.

* Hur långt måste man läsa innan man får ge upp om en bok?

Det kan ske redan efter några sidor. Så snart jag märker att vi aldrig blir vänner.

* Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du läste?

Den i Polen boende amerikanska författarinnan och journalisten Anne Applebaums : ” Demokratins skymning”

* Vad gör du med böcker du inte vill ha kvar?

Försöker ge bort dem- om ingen vill ha slänger jag dem till min hustrus förtvivlan..

* Vad läser du just nu? 

Tvingas mest läsa faktaböcker som har med aktuellt skrivande att göra, men ska strax börja med Kjell Westö: Tritonus

* Vilken är den roligaste bok du har läst?

Då jag var ca 15-16 läste jag Jerome K Jeromes ”Tre män i en båt”. Tyckte då den var den roligaste jag någonsin läst, har inte vågat läsa om den, men den håller säkert.

* Vilken bok borde alla unga människor läsa?

Victor Hugos:  ”Samhällets olycksbarn”.

* … och vi alla, oavsett ålder?

Svårt att ge sådan råd vi har så olika behov, bakgrunder och förhållanden, men är sommaren lång och regnig läs Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt” alla sju band, finns i pocket.

* Vad är det för sorts böcker vi behöver just nu?

Inspirerande, roande, medryckande böcker fulla av skratt och många ”å -fan-upplevelser” så långt från politiskt korrekta som möjligt. Tänk själv.

* Vad kommer du ihåg av barndomars läsupplevelser, som gav dig hjärtklappning/äventyr/tröst?

Robinson Crusoe, Skattkammarön, Greven av Monte Cristo,

* Vilken litterär gestalt skulle jag vilja vara? 

Greven av Monte Cristo med hela hans plånbok. men känner mig mer som Cervantes Don Quijote.

* Vem skulle du vilja skrev ditt livs historia?

Gör jag nog bäst själv, redan gjort, utkom 2012 ”Mitt i allt”.