Charlotte McConaghy, Den sista migrationen

Franny Stone har tillbringat hela livet vid havet, driven av kärleken till fåglarna som svävar ovanför. Men när klimatförändringarna medför att alla vilda djur börjar dö ut i fruktansvärd hastighet börjar även hennes älskade fåglar att försvinna.

På Grönland hittar hon den sista flocken silvertärnor, som migrerar längre än något annat djur, och hon bestämmer sig för att följa dem till deras slutmål på Antarktis. Hon lyckas komma ombord på Saghani, en av världens sista fiskebåtar, och tillsammans ger de sig ut på en farofylld färd över havet.

Men Franny bär på ett mörkt förflutet. Ett förflutet kantat av förluster fram till den fruktansvärda incident som tvingade henne till denna sista migration. Medan Saghani följer silvertärnorna i skyn avslöjas Frannys hemligheter bit för bit och hon inser att det hon har försökt fly ifrån under hela sitt liv slutligen har hunnit ikapp henne.

Den sista migrationen är en hjärtskärande vacker kärleksförklaring till djuren och naturen. Men det är också en spännande och tidlös historia om vad vi är beredda att göra för de vi älskar. En bok för alla som gillade Där kräftorna sjunger och Säg inget om Lydia.

Sagt om boken:

Om, Celia Owens, Där kräftorna sjunger, är 2020 års bästa roman så vågar jag nog påstå att, Den sista migrationen av Charlotte McConaghy, är 2021 års bästa.

Jag kommer att läsa massor med romaner under 2021, men vad ska överträffa denna? En bok jag sträckläst för handling, karaktärer men framför allt för språket, så vackert, så perfekt så gripande.

Franny Stone älskar havet. Kärleken till fåglar har följt henne sedan barndomen. Kråkorna hon i smyg matade, som blev hennes vänner. Klimatförändringarna som tagit död på alla vilda djur, fått fågelarterna att försvinna. Haven som blivit utfiskade, skogarna som vissnat ner till stoft.

Till slut är det bara ett litet antal silvertärnor som överlevt. Hon lyckas ringmärka tre av dem med en sändare och bestämmer sig för att följa dem via tre röda prickar i sin dator på den sista migrationen från Grönland till Antarktis.

Hon tjatar sig till en plats på fisktrålaren, Saghani, en av världens sista fiskebåtar. Hon lovar kapten Ennis Malone att hon ska hitta de sista stora stimmen med fisk och de ger sig iväg över havet på en sista farofylld resa. Silvertärnorna ska leda dem via de tre röda prickarna i hennes dator.

Franny bär på ett mörkt förflutet och under resans gång uppdagas hennes, vissa av dem, fruktansvärda hemligheter. Bit för bit kommer verkligheten ikapp henne…

Jag kan inte sluta läsa denna fantastiska bok. Den gräver sig in i både själ och hjärta. Kommer att minnas den länge länge….

/Monica Gullman