Elisabeth Norebäck, Nadia

Foto Viktor Gårdsäter

Caroline Nilsson har läst Elisabeth Norebäcks senaste bok, Nadia, som kom ut strax före jul 2020. En psykologisk thriller om besatthet, dubbla lojaliteter och om att gå över den sista gränsen. Läs Carolines recension här nedan.

Det är annandag jul och jag är i litterär upplösningsfas.

Om det hade funnits en richterskala för thrillers hade detta varit minst nio. Och om det mot förmodan gått att översätta min andningsfrekvens vindstyrka hade varit läge att hissa stormflagg. Det sprakar, jag ruggar och sidorna etsar mig fast.  

Premissen är enkel, håll i er. Linda Andersson hade allt. En lycklig barndom intill sin folkkära mamma och lyckligt gift med sin man. En dag rämnar allt. Lindas mamma blir sjuk och när tillvaron inte kan bli mörkare uppdagas hennes mans otrohet….  

Vi möter Linda första gången när hon nu avtjänar ett livstidsstraff på Sveriges farligaste kvinnofängelse för mordet på sin man, mot sitt nekande. För att överleva måste hon börja tro på det som andra tror och påstår – att hon mördade sin man. 

Det kusliga är inte främst det förhållandet att berättelsen naggar verkligheten i hälarna eller att författaren har ett språk som mellan raderna sånär som blåser läsaren i nacken. Tvärtom, det verkligt kusliga är att boken detta till trots håller mig kvar, får mig att läsa vidare – och slukas med.  

Författaren lämnar avtryck i mina tankar likt hjulspår i vinterlandskapet; det går djupt, det knorrar av snön och mitt tankelandskap blir aldrig mer sig likt.  

Jag är kräsen när det kommer till psykologiska thrillerromaner. Kräsen på så vis att jag skyr allt som lämnar mig var med uteslutande obehag eller olust. Kräsenheten hos mig sållar också bort varje bok som lämnar läsaren utan svar – hur storyn slutar. Denna bok parerar båda.  

Vindstyrkan tilltar. Jag bävar, avbokar tvättid och borras ner sida efter sida. Det är med sällsam slagkraft som spänningens orkan har blåst förbi. Orkanens namn? Nadia.

Caroline Nilsson     

Elisabeth Norebäck

Elisabeth Norebäck (f 1979) är uppväxt i Borlänge men bor nu i Stockholm med man och tre barn. Hon har en examen som civilingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, och bokdebuterade 2017 med Säg att du är min, en psykologisk thriller som snabbt såldes till över 30 länder. Den nominerades också till Årets Deckardebut i Crimetime Specsavers Award.