Maja Björklöv, Äktenskapet

De var lyckliga, Hanna och Mårten. Familjen, huset, resorna. Det var ett bra liv. Och nu. Familjeidyllen som slits itu.  

Efteråt. Genom närtid, nutid och dåtid försöker Hanna förstå.
Vilka de var och vilka de blev.
Trohet, godtrogenhet, otrohet? Klass? Makt, tigande och vanmakt. Obalans, jämvikt. Ilska, kyla, irritation. Förlåtelse, hämnd eller likgiltighet. Förälskelse, slentrian. Passion, vänskap. Fördömande, acceptans. Vårdslöshet, omtänksamhet. Ointresse, bekräftelse. Söndring, försoning.       

Hon har en teori: om topparna i början var höga, många och långa; då byggs ett lyckokapital. Men hon vet inte om det räcker för att reparera äktenskapet.  

Äktenskapet är en gripande och nära skildring av kampen för sitt egenvärde när ett äktenskap går sönder.  

Recension

Monica Gullman har läst Maja Björklövs bok, Äktenskapet. Här är hennes recension

13 år, tre barn, radhuset de köpte och renoverade, resorna de gjorde, först de två, sedan med barnen. Då hittar hon ett passionerat mejl han skrivit till någon Karin. Jag älskar dig Karin, börjar han och avslutar mejlet. Hennes värld rämnar. Det verkar ha pågått länge.Varför har han inte sagt något? Hon konfronterar honom, han erkänner men vill inte prata om otroheten. Han är otroligt konflikträdd. Hon vill veta allt.

Så börjar ett år av gråt, ilska, familjerådgivning, ältande, vill veta varför hon inte dugt som fru, kvinna, mamma? Han tiger, försvinner, kan inte bestämma sig, lämna eller stanna kvar? Hon sjunker djupare och djupare ner i en depression.

När hon ber honom lista hennes negativa sidor, vilket han gör. Den blir ganska lång. Då når hon botten.

Man får i olika kapitel följa hur de träffades och blev kära 13 år tillbaka, när barnen kom, hans klassresa.

Det gör lite ont att läsa boken, hennes sorg, förtvivlan och ilska , hur hon tassar på tå, väger varje ord på guldvåg. Barnens undran, deras ängsliga ögon. Och hans osäkerhet och velande. Har svårt att släppa boken för den berör mig i själ och hjärta…

Monica Gullman