Ana Porss, En kvinnas straff

Det råder stor fattigdom i Sverige och när pigan MajaLisa får arbete på en prästgård tror hon att hennes lycka är gjord. Men i ett samhälle där kyrkan och männen har makten, blir MajaLisa gång på gång utnyttjad. När hon blir med barn tvingas hon lämna sin tjänst på prästgården.

Flera år senare får hon arbete på Gimmene herrgård, där hon möter den stilige major Gyllensvaan. De blir blixtförälskade och inleder i hemlighet ett förhållande som slutar i katastrof. När MajaLisa återigen blir gravid förlorar hon sitt arbete och förskjuts av byborna. Tillsammans med sin son söker hon, nedbruten och förtvivlad, skydd i en stuga i skogen där hon mot sin vilja tvingas begå brott som leder till ett fruktansvärt straff.

En kvinnas straff är en gripande och tragisk kärlekshistoria om en kvinnas öde under 1800-talet. Det är den första romanen i serien Herravälde, som utspelar sig mellan åren 1813 och 1960 och som är baserad på en sann släkthistoria.

ANA PORSS bor i Stockholm och har tidigare gett ut fyra romaner. Hennes passion är att berätta och hon drivs av en nyfikenhet på människans inre.

Recension

Caroline Nilsson har läst den första delen i serien Herravälde, En kvinnas straff. Här är hennes recension.

Säg kan historia och livets dramatik förenas i en läsupplevelse? Så snart min blick möter författarens text slungas jag in i boken. Läsningen bär mig, den intresserar mig och upplevelsen tumlar mina tankekluster tillbaka till 1800-talets vrår.

Vi kastas in i ett Sverige där fattigdom råder och samhället styrs av kyrkan och männen. Vi möter pigan MajaLisa som inleder på topp genom att både fånga lyckan genom sin anställning på prästgården och förlora densamma när hon tvingas lämna sin tjänst när hon – efter utnyttjande – blir med barn. Läsaren får följa MajaLisas strävande och liv som möter tragik, smärta, förälskelse och förnedring. Ett liv som kantas av kamp, herrskap och utanförskap. Allt i en tid där den enda utvägen för henne till slut blir att mot sin egen vilja tvingas begå brott – brott som leder till ett fruktansvärt straff….

Boken leker Tafatt med mina tankar. Det är alltomslutande, historiskt spännande och känns påfallande nära. Säg, kan en historisk roman verkligen förföra en lässtund? Jomenjavisst!  

Jag förundras över berättelsens modus som står med ena benet på verklighetens åker och det andra stadigt i den fiktiva myllans jord. Som en spegel inte bara av den valda tidseran utan även kvinnornas tillvaro. Här finns karaktärer strösslade med äkta känslor, hjärta och en högst levande själ.

Här är en bok som hyser ömsinthet, mänsklighet och äkthet. Författaren porträtterar överheter och undersåtar med en mild och förtrogen penna som bär en klingande röst av behagliga undertoner i moll.

Jag berörs, förfäras och fascineras samtidigt som jag också känner med såväl karaktärernas glädje, oro och kärlek som berättelsens bärande tråd av medmänsklighet och tröst. 

Vem kunde ana att just denna sanna saga från böljande slätt av tragik och historik också sipprade av spännande läsning, kärlek och dramatik. Ett stycke historisk wow till eder tjänst!