Hazel Gaynor, Vi var unga och modiga

Kina, 1941. Elspeth flyr ett olyckligt liv i England för att arbeta som lärare på en engelsk missionsskola i norra Kina. När Japan förklarar krig mot de allierade och ockuperar skolan, byts hennes trygga vardag ut mot osäkerhet och rädsla.

För tioåriga Nancy och hennes vänner som nu är åtskilda från sina föräldrar på obestämd tid, blir Elspeth och hennes flickscoutpatrull det enda som kan ge dem en känsla av gemenskap och säkerhet, i ett land där de numera är fienden. 

Elspeth, Nancy och de andra på skolan lever som fångar och utsätts för en obarmhärtighet som kräver mod, hopp och sammanhållning i deras väntan på att bli frigivna. Men så förflyttas de till ett avlägset arbetsläger och tvingas möta en grymhet de aldrig tidigare stött på. 

Vi var unga och modiga är baserad på en verklig händelse om en egendomlig grupp  människor som tvingas kämpa för sina liv och om de livsomvälvande band som knyts mellan dem i utkanten av ett fruktansvärt krig.

HAZEL GAYNOR är en internationellt bästsäljande författare. Hennes böcker har översatts till ett flertal språk och hamnat på New York Times bästsäljarlista. Hazel bor på Irland med sin man och deras två barn.

Recension

Caroline Nilsson har läst Hazel Gaynors senaste bok. Läs recensionen här nedan.

Det är dumt att gå över ån efter vatten och jag är beredd att hålla med. Det är vidare alldeles bort i stoll att passera denna bok utan att dras med, drabbas och drypa av (läs)eufori.

Vi placeras på en engelsk missionsskola i norra Kina, tidigt 40-tal. Vi träffar lärarinna Elspeth och tioåriga Nancy, som tillsammans med sina vänner funnit gemenskap och säkerhet på skolan efter att ha åtskilts från sina föräldrar. Kriget bryter ut och skolan ockuperas. Trygghet och vardag blir osäkerhet och rädsla. Friheten blir till fångenskap. De ställs inför en grymhet och obarmhärtighet som prövar där deras mod och sammanhållning på ett sätt de aldrig kunnat ana.

Boken bär på ett fascinerande, fängslande och (för mig) närmast förbluffande mod.

Berättelsen är stark på olika sätt. En styrka bor i den påtagliga närvaron av hjältemod, mänsklighet och inte minst sårbarhet. En annan kraft är handlingens driv och detaljer. En tredje dess böljande språk. Alltsammans slår mig som en regnsstril i torra öken.

Författaren har skickligt vävt samman historia och fiktion till en tacksam tablå för de nära och levande karaktärerna. Jag känner doften av fara, förnimmer rädslan i ögonvrån och ängslas varje sekund av liv som sida vänds till sida.

Trots allt mörker och misär är det med den största värmen jag bär berättelsen vidare i livet. Genom den våta filten av elände strilar ett alltomfattande ljus. Av hopp och värme. I det svåraste svåra kan nämligen de starkaste banden knytas och det starkaste modet gro.

För mig är denna bok en stjärna både i sitt mörker och ljus. Och nog är det väl så att stjärnorna faktiskt finns där både dag och natt, men att det är först när mörkret slår till som vi kan se hur de glimmar.

Vi var unga och modiga är en läsupplevelse glimmar – både ljus och mörker. På bryggan en solig dag i juli eller under läslampan närhelst du önskar. En bok för små stunder med stora bokögonblick du sent glömmer.

Caroline Nilsson