Josefine Sandblom, Selektiva Selma

Josefine Sandblom, Pressbild, Lind & Co

Selma är inte nöjd med speciellt mycket i sin pensionärstillvaro i Motala. Ingenting alls, för att vara exakt. Hennes få vänner har dött i cancer och annan jävelskap, och hon önskar allt oftare att hennes trista karl ska gå samma väg till mötes. För att behålla någon form av livslust och uppleva spänning i livet rör hon sig lite utanför lagen.
I Borensberg två mil därifrån saknar Eva-Lisa sitt sociala nätverk. Hon lämnade Stockholm för kärlekens skull, men mannen i fråga har nu lämnat henne för grannens artonåriga dotter. Kvar blev hon med deras tolvåriga son, skammen, huslånet och ett underbetalt jobb på Motala Lasarett. När Selma tvingas åka in till sjukhuset med akuta magsmärtor möts de två kvinnorna. En trevande vänskap växer fram och efter det blir ingenting någonsin sig likt igen.  

Selektiva Selma är en roman för dig som gillar feelgood med både svärta och humor. För läsarna som älskade Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt, En man som heter Ove och Marian Keyes böcker.  

JOSEFINE SANDBLOM skriver böcker i en salig blandning av allvar, romantik och under-bältet-humor, och har innerst inne en kraftig förkärlek för rapp feelgood – typiska hängmatteromaner. Hon bor i Motala med sin familj.  

Recension

Maud Granholm har läst Josefine Sandbloms bok, Selektiva Selma, en bok som ger ätproblem en större förståelse. Läs hennes recension nedan.

En del böcker väcker min nyfikenhet på grund av en titel eller en intressant framsida. Selektiva Selma av Josefine Sandblom är en bok som visserligen legat i min bokhög ett tag, men den har hela tiden ändå pockat på att bli läst. Vi är nog många som är lite selektiva i våra personlighetsdrag men till saken hör att jag under mina yrkesverksamma år träffat många personer med selektiva ätstörningar vilket gjorde mig extra nyfiken på den här titeln.

Den 70-åriga Selma vi möter i boken är i mitt tycke ingen trevlig person, hon är missnöjd med det mesta vilket påverker både hennes och maken Fridolfs pensionärsliv i Motala. Hennes vänner är döda, bonussonen utflugen ur boet och deras äktenskap är allt annat än spännande. För att få lite krydda i tillvaron roar hon sig med att ställa till problem för andra och uppföra sig allmänt illa.

Utanför stan bor Eva-Lisa, hon har precis blivit lämnad av sin sambo och tolvårige sonen Gabriels pappa. Att hon blivit lämnad för grannens artonåriga dotter gör inte saken bättre och arbetet på sjukhuset, skammen och ansvaret för huslånen blir hennes jobbiga vardag.

Selmas val av livsmedel, vilket oftast blir chips och pomes frites gör att hennes mage ofta gör uppror. Flera gånger tvingar Fridolf in henne på sjukhuset, men genom att undvika ärliga svar på läkarens frågor blir hon utskriven därifrån igen utan någon hjälp. När hon vid ett sjukhusbesök möter undersköterskan Eva-Lisa får hennes liv plötsligt en helt annan vändning. Genom Selmas frispråkiga spontanitet och Eva-Lisas medicinska kunskaper och vårdande personlighet får den här boken ett avslut som bara en bra bok kan få.

Selektiva Selma är en typisk feelgood både humoristisk och tragisk, men den sätter också fingret på ett problem som så många lever med. Författaren skriver ”Kanske kan jag genom min berättelse om Selma få någon mer att känna att livspusslet får rätt kantbitar”. De första kapitlen i boken om den otrevliga Selma läste jag inte med något större intresse, men med en förståelse för hennes problem, ett bra språk och ett driv i dialogerna som förde handlingen framåt på ett intressant sätt, blev det till slut en bra läsupplevelse.

Diagnosen har inte varit känd så länge men jag har mött ett stort antal barn och ungdomar med samma eller liknande problem som Selma. De flesta var eller blev diagnostiserade inom spectrat autism. När barnen är små är problemet störst för föräldrar och andra anhöriga, men med stigande ålder och insikt blir ätstöringen allt mer också ett socialt problem att leva med. Bokens författare har själv ett selektivt ätproblem och under den humoristiska tonen i boken visar hon på alla de problem som kan uppstå på ett trovärdigt sätt genom sina egna erfarenheter.

Selektiva Selma, ger ätproblem en större förståelse.

Lite extra kuriosa till den här boken är att vi som är lite till åren, minns toffelhjälten Lille Fridolf och hans dominanta fru Selma som serierfigurer och på film.

Maud Granholm

Beställ boken

Vi kan reservera denna titel åt dig, för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med pris och leveranstid. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.