Kristin Harmel, De bortglömda namnens bok


Nominerad till ÅRETS BÄSTA HISTORISKA ROMAN i Goodreads Choice Awards

I den här oförglömliga historiska romanen, baserad på en sann historia, lyckas en ung kvinna hjälpa hundratals judiska barn att fly undan nazisterna under andra världskriget.   

Paris, 1942. Den unga Eva Traube lever ett lyckligt liv med sina föräldrar när tyska trupper plötsligt börjar samla ihop alla judar och skicka dem till arbetsläger i Polen. Eva och hennes mor lyckas fly medan fadern förs bort av nazisterna. De två kvinnorna tar sig till en liten stad nära den schweiziska gränsen i förhoppningen om att snart kunna korsa den.  

Men när motståndsrörelsen upptäcker att den konstnärliga Eva är en mycket skicklig dokumentförfalskare blir hon en värdefull tillgång. Det dröjer inte länge innan Eva i största hemlighet förfalskar id-handlingar åt hundratals barn som på så sätt kan föras i säkerhet. Tillsammans med en katolsk präst och den mystiske förfalskaren Rémy uppfinner Eva ett system för att logga barnens verkliga namn för att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Genom ett intrikat kodsystem förs alla namn in i en gammal religiös bok. Men när nazisterna slutligen intar den lilla staden försvinner boken …

Kristin Harmel har skrivit många bästsäljande romaner, däribland The Winemaker’s WifeThe Room on Rue Amélie och The Sweetness of Forgetting. Hon bor i Orlando, Florida. 

De bortglömda namnens bok är den första av hennes böcker som ges ut på svenska.


Recension

Caroline Nilsson har läst och skriver ”Att gräva där man står. För mig? I myllan av en finstämd, varm och gripande roman.” Läs hennes recension nedan.

Så, var börjar man.

Vi befinner oss i Paris, året är 1942 och tillvaron förbytts mot en annan. Vi möter Eva, som lyckas fly undan tyska trupperna till en liten stad nära gränsen då hon får nyttja sin kunskap att förfalska id-handlingar för att få barnen i säkerhet. Tillsammans med Rémy uppfinner hon ett intrikat kodsystem för att kunna skriva ned barnens verkliga namn i en bok för framtiden. Men – allt blir inte så enkelt …

Mitt hjärta snörps åt. En fascinerande händelse, kärlek och hjältemod i en fantastisk roman. Det är lika händelserikt som häpnadsväckande, och upplevelsen i det närmast hypnotiserar min lässtund.

Författaren planterar frön av spännande fiktion i den historiska jordbädden. Jag dras med, kan inte sluta läsa och fascineras av resan genom tid och rum. Vilken berättelse!

Boken påminner oss att man inte behöver äga vare sig pengar eller vapen, inte behöver besitta makt eller mark för att förändra världen. Även med till synes obetydliga ting såsom en penna, ett mod och en fantasi kan man nå betydelsefulla förändringar för all framtid.

Hos mig landar berättelsen både som något hjärtevärmande och hjärtskärande. Som en ömsint och varm hand på min axel. En solstråle i november. Och som en gripande och varm berättelse om mod och överlevnad – hur en enda kvinna i hela världen kom att bli hela världen för många andra. 

En berättelse som skildrar historia, hemskheter och hat men som också bär nuet, ett osvikligt hopp och en omåttlig kärlek. Jodå, det är ingalunda annat än att ljuda ett ”håll-i-hatten”-bravo!

Jag håller mig kvar i myllan av denna svindlande läsupplevelse. Svår att smälta på studs. Och visst finns något befriande i att läsa om när mänsklighet och det vardagliga möter hjältemod och det extraordinära.

Att gräva där man står. För dig? Läs, njut och gör dig redo för läsupplevelse mellan hopp och förtvivlan och var beredd på att fälla en och annan tår. 

Somliga ting består. De bortglömda namnens bok är definitivt icke att förglömma.

Caroline Nilsson


Beställ boken

Vi kan reservera denna titel åt dig, för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med pris och leveranstid. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.