Sofia Weiss, Alva och mörkret

Ute är det kallt och mörkt, men i Alvas hus är det varmt och ljust. Efter middagen ska Alva och pappa se på film och poppa popcorn. Alva längtar. Då händer något läskigt! Lamporna slocknar, allt blir svart! Precis som där ute. Vad ska Alva göra nu?

Följ med på Alvas och pappas äventyr under ett strömavbrott. Hur får man värme utan ved? Går det att poppa popcorn fast spisen inte funkar? Vem är det som smyger i skogen? Och kommer det någonsin bli ljust och varmt igen?

Sofia Weiss bestämde sig redan som femåring att bli författare. Det tog ett antal år men i maj 2016 debuterade Sofia med kapitelboken Mamman som slutade sjunga. Boken vänder sig till läsare från cirka 6 år och uppåt och skildrar en vuxen familjemedlems depression ur ett barnperspektiv.

Hennes senaste bok, Alva och mörkret, är illustrerad av svensk-amerikanska Heidi LaGrasta Forsell. Boken är också hennes första bilderbok.

Sofia är uppvuxen i Skara, men bor nu i Sundsvall med sambo och tre barn, varav två bonusbarn, och en hund. Hon jobbar som frilansande förlagsredaktör och bibliotekspedagog. Fritiden tillbringar hon gärna i skog och mark med familjen.

Recension

Lektör Anna Hjerpe, som jobbar på Bibliotekstjänst har recenserat boken.

Författaren Sofia Weiss har med boken Alva och mörkret skrivit en mycket fin bok för nybörjarläsaren om att vara mörkrädd och övervinna sina rädslor. Bilderna, skapade av illustratören Heidi Forssell LaGrasta, är gjorda med mjuka linjer och med fina färger som visar kontrasterna mellan ljus och mörker på bästa sätt. I slutet finns tips på vad som är bra att ha hemma vid längre strömavbrott.

Boken finns att beställa i vår webbshop.