Karin Smirnoff, Sockerormen


Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De har inget gemensamt, men när deras särbegåvning för dem samman uppstår en stark vänskap. Tillsammans med den före detta världsartisten och musikläraren Frank Leide bildar de Bretzel-ensemblen. Från början spelar de i kyrkor och på mindre konserter. Snart ska de även få se världen. Frågan är vem Frank Leide egentligen är: En trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket av dem alla. 

Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek, utanförskap och musik. Om en vänskap som kanske överlever allt.

Karin Smirnoff (f 1964) är bosatt i Hertsånger och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Även uppföljaren Vi for upp med mor (2019) och Sen for jag hem (2020) har fått en stor skara läsare.

Sagt om boken

Det kunde blivit helt fel. Antingen känner man attraktionen direkt eller inte. Jag tappar hakan.

Så, var börjar vi? Vi får möta A-barnet tillika underbarnet Agnes, Anita-mamman, Gunillor, en Kristian och en Miika(el). Följa en berättelse som sicksackar mellan barnspring i ben och upptäckten av den vida världen, mellan kreativitet och orimlighet. Här finns musik som både är och ger liv. En Elefantsymfoni. Det spritter skaparlust och nyfikenhet. Vi ser hur det är att kunna mer än man får, ha lyckan som ett stillestånd och tyder skillnaden mellan att sörja och sörja för. Här är läsningen där varje ögonblick får bära sin egen ton.

Så sant som hela solen ryms i en enda daggdroppe rymmer denna enda bok myriader av språklig ordkonst. Smirnoff mästrar orden likt dirigenten med lätt hand leder sin orkester; med skicklighet, en fascinerande precision och med den yttersta förmåga att förena närvaro med kärna och känsla.

Författaren skriver sig fram i flodvattnet mellan det verbala och världsliga. Hon låter orden mogna och berättelsen växa likt äppelkart efter blom. Med stora ord fångas en desto större värld. Jag tänker, utan stjärnor ingen himmel – utan denna läsupplevelse ingen ro.

Den här boken är sannerligen en smaragd bland smulor, en kreativ urkraft och ett andetag i tillvarons vakuum. Jag känner kreativiteten spira, funderar på att ta mig an både möjliga och omöjliga instrument och vill bli kvar i bokens stillestånd av lycka.

Det mästerliga med boken då? Att den inte riktigt går att fånga. Den lever sitt eget liv, lever utanför våra egna beskrivningar och vi själva är med och gör den till vad den blir.

Det finns en tystnad mellan raderna som talar. Som en sorts kursiv tankeström mellan författaren och mig som läsare. Tanke möter takt, rytmen sin språkliga melodi och författartonens kvicka fart trumfar varje försök att jaga i kapp. Det är enastående!  

Jag famlar runt i väskan på jakt efter något som greppar verkligheten. Jag är förtrollad. Lite som att bli hypnotiserad av en (Socker)orm. Sidorna sinar. Stråkarna tystnar. Elefantorkestern har nått slutton. Utanför pågår livet. Allting är likadant, om än annorlunda. En viskning hörs i vinden. Ögonblick kommer och ögonblick går – ett (under)verk signerat Smirnoff, det består.

// #carolinesbokhylla (Caroline Nilsson)

Beställ boken!

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.