Kate Atkinson, Kodnamn Flamingo


”De flesta författare önskar innerligt att de skulle kunna skriva ett mästerverk så bra som detta.”, skriver Daily Telegraph

Året är 1940. Artonåriga Julia Armstrong blir motvilligt rekryterad till spionbranschen. Hon skickas till en obskyr liten avdelning tillhörande MI5, där hon får i uppdrag att dokumentera brittiska nazisympatisörers förehavanden. Ett arbete som gör henne både utmattad och skräckslagen. Men efter krigets slut tar hon för givet att den perioden i hennes liv har förpassats till historien för alltid.

Tio år senare är hon radioproducent på BBC, och blir oväntat konfronterad med sitt förflutna. Ett annat slags krig utspelar sig nu, på ett annat slagfält, men Julia känner sig återigen hotad. Räkenskapens timme är slagen, och hon börjar äntligen förstå att det inte finns några handlingar utan konsekvenser.

Kodnamn Flamingo är ett verk av sällsynt djup, en storartad och kraftfull roman, full av kvickhet och empati, från en av de bästa författarna i modern tid.


Recension

”Dra på trissor”, utbrister Caroline Nilsson när hon har läst Kate Atkonsons bok, Kodnamn Flamingo. Läs hennes recension här.

Året är 1940 när 18-åriga Julia Armstrong blir (motvilligt) rekryterad till spionbranschen och skickas till en obskyr liten avdelning med uppdrag att dokumentera brittiska nazisympatisörers sysslor. En tid som hon krigets slut ser som förpassad till historien. Vi möter henne tio år senare då som radioproducent på BBC, när hon oväntat konfronteras med sitt förflutna. Nu ett annat slags krig, på ett annat slagfält, men samma hotande känsla. Räkenskapens timme är slagen, och hon förstår att varje handling har konsekvenser…

Åh. Mitt hjärta sjunker i bröstet.

Det är fyndigt, kärnfullt och vackert. Denna spionberättelse kommer med en bottenklang av sällsamma undertoner och en livfullhet likt lärkans drill.  Intrigen är inte bara smart – den fullständigt glimmar av skicklighet!

Jag fastnar för den riktade berättartonen, undertonen av humor och den kompromisslösa kvickheten. De två sista har definitivt vållat härliga skratt och en fascination hos mig. Det är en berättelse som imponerar både till hantverket och handlingen.  

Okej. För när och vem? För läsare som njuter av en underhållande, spännande och stark roman med näsa för att ge läsaren stora skratt, djupa tankar och den största läsupplevelsen.

Eller om miss Armstrong själv skulle tagit till orda: Ooh, la, la! Här är två avprickningar – spänning och underhållning – till priset av en (läsning).

Jaha. Den har det mesta och det bästa. På sätt och vis en rasande elegant bok.